4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Črnčec prevzema vajeti: Erjavec na obrambnem ministrstvu zgolj še marioneta, ki pospešeno išče svojo rešilno bilko

Interpelacija proti obrambnemu ministru Karlu Erjavcu zaradi zlorabe položaja in prekoračitve pooblastil je navkljub nesprejetju dodobra zamajala položaj predsednika Desusa. Ministrstvo naj bi tako v vsem razen na papirju vodil svetovalec predsednika vlade Damir Črnčec, medtem ko Erjavec vročično išče rezervne opcije v primeru, da vlada razpade prej kot pred iztekom mandata, saj naj bi se bal za svoje mesto na čelu Desusa.

Interpelacija proti obrambnemu ministru Karlu Erjavcu zaradi zlorabe položaja je resda spodletela, potem ko se je nadkoalicijska Levica odločila, da ne ruši Erjavca, a je interpelacija vseeno dobro pretresla vlado Marjana Šarca.

Koalicijski partnerji kot so Desus, SAB in SMC se vse bolj zavedajo svojega šibkega položaja, podpora med volivci je na psu, medtem ko je Šarčeva kanibalizacija koalicijskih partnerjev bila uspešna.

Položaj Desusa po evropskih parlamentarnih volitvah še dodatno oslabljen
To se je hitro pokazalo v vse večji Šarčevi samozavestnosti pri samovoljnem imenovanju Lenarčiča za slovenskega evropskega komisarja. Koalicijski partnerji so negodovali, slišati je bilo godrnjanje, a z izjemo SD so vsi podprli Šarčevega kandidata.

Druge izbire seveda ni bilo. Nepodpora bi pomenila krizo za koalicijo, od katere bi koristi imela le LMŠ. SMC, Desus in SAB so tako politični zombiji, ki ostajajo v trenutni vladi zato ker druge izbire nimajo.

Da je Šarec okoli Erjavca še dodatno zategnil zanko potrjuje tudi pisanje Požareporta, ki piše, da čeprav Erjavec ni več v dnevnem stiku s Šarcem pa je zato stalno na telefonu s Šarčevim državnim sekretarjem za nacionalno varnost Damirjem Črnčecem.

Črnčec drži Erjavca na kratko
Jasno je koliko je ura. Po vseh novicah o samovoljnem in slabem vodenju ministrstva ter na drugi strani paranoidni načelnici generalštaba Alenki Ermenc, ki je po obračunu z brigadirjem Miho Škerbincem zdaj začela še s čistko v vojaškem sindikatu, Šarec Erjavca drži na kratkem povodcu.

Razlog za krajši povodec zna biti slovo Klemna Grošlja (LMŠ), ki je bil izvoljen za evroposlanca, drugače pa je veljal za kader Gregorja Golobiča.

Erjavec naj bi si iz teh razlogov že pripravljal teren za naprej. Sprva je mislil, da mu bo to uspelo z preko položaja slovenskega evropskega komisarja, a je doživel hladen tuš. V Desusu se pripravljajo znotrajstrankarske volitve, Erjavec pa je znova kandidat za predsednika.

Bo Erjavec ponovno izvoljen za predsednika stranke?
Minister za obrambo je interpelacijo preživel na podlagi zvestobe Desusa in možnega razpada vlade. Takrat se je še zdelo, da ima Erjavec stranko tesno v krempljih. Desus, ki je nekoč veljal za stranko upokojencev je zdaj to samo v imenu. Vedno bolj namreč postaja očitno vsem, da je Erjavcu le do njegovega udobnega stolčka.

V kolikor stranka še enkrat za svojega predsednika potrdi Erjavca bo to pomenilo udoben položaj Erjavca in konec stranke. V kratkem bomo lahko videli ali se tega zavedajo tudi sami člani, ali pa jim je dovolj Erjavca.

Rihard Orel/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine