0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Teroristični napad v Strasbourgu: trije mrtvi, dvanajst ranjenih, od tega vsaj šest hudo! Storilec je bil islamist!

 V streljanju v središču Strasbourga so včeraj zvečer ubiti trije ljudje, še dvanajst ljudi pa je ranjenih, od tega vsaj šest huje, je sporočil francoski notranji minister Christophe Castaner. Tožilstvo pa je primer že označilo za teroristični napad.

Strelec, 29 letni azilant iz Maroka Cherif Chekatt, ponekod pišejo, da je priseljenec 2.generacije, je po dosedanjih informacijah še na begu. Naj bi bil pa med napadom ranjen, ko so na njegovo streljanje odgovorili policisti, ki so varovali območje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strelca so torej že identificirali. V zvezi s kriminalno dejavnostjo je bil storilec že znan francoski policiji – bil je na seznamu francoskiih varnostnih služb.  Fotografija storilca je v gaeriji.

Streli so nekaj minut pred 20. uro odjeknili v bližini strasbourškega trga Kleber, na katerem je eden največjih božičnih sejmov. Obiskovalci sejma so se v paniki razbežali, policija pa je nato zaprla območje.

Oblasti so tudi pozvale prebivalce, naj zaradi “resne grožnje javni varnosti ostanejo doma”. Mnogi so siinoči obtičali v restavracijah in drugih ustanovah, kamor so se umaknili.

Kot še poroča AFP, je policija zaprla tudi stavbo Evropskega parlamenta, ki ima teden plenarno sejo. Ne poslanci, ne osebje, ne novinarji je niso mogli zapustiti do 1.30, ko so Evropski parlament spet odprli. 

Francoska policija je okrepila tudi nadzor na meji z Nemčijo, na kateri praktično leži Strasbourg. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, policija ustavlja vsa vozila, ki prihajajo iz Nemčije v Strasbourg.

Več sto pripadnikov varnostnih sil danes išče strelca, ki je v torek zvečer blizu božičnega sejma v središču Strasbourga na vzhodu Francije v streljanju ubil najmanj tri ljudi, osem je huje ranjenih, pet pa lažje. Francoska vlada je dvignila raven varnostnih ukrepov in v skladu s tem poostrila varnost na vseh božičnih sejmih in nadzor na meji.

Notranji minister Christophe Castaner je sporočil, da v Strasbourgu storilca išče okoli 350 pripadnikov varnostnih sil, vključno s policisti in vojsko ter helikopterji.

Moški, ki ga je policija identificirala kot 29-letnika, rojenega v Strasbourgu, je že bil znan varnostnim silam kot možna teroristična grožnja.

Streljati je začel v torek okoli 20. ure na eni osrednjih ulic v središču mesta blizu priljubljenega božičnega sejma. Ljudje so se razbežali. Vojaki, ki so bili v okviru protiterorističnih ukrepov na redni patrulji, so streljali nanj in ga ranili, a ga niso uspeli ujeti, policijske vire navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju televizije BFM je moški v torek zjutraj zbežal iz svojega stanovanja v strasbourški četrti Neudorf, ki so jo preiskovali policisti v povezavi z ropom. V njem naj bi našli granate, poroča britanski BBC.

Oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma oziroma naj ostanejo v zaprtih prostorih. V času plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki leži blizu, so tam ostali ujeti številni evroposlanci in novinarji, ki so poslopje lahko zapustili danes okoli 2. ure sami, če živijo blizu, oziroma v spremstvu policije, če živijo v središču mesta.

Evropski parlament bo sicer danes normalno nadaljeval zasedanje. Kot je zjutraj preko Twitterja sporočil direktor za komunikacije parlamenta Jaume Duch, se je danes varno vrniti v parlament, ki bo zato normalno nadaljeval delo.

Tudi posebna poročevalka STA iz Strasbourga poroča, da se v mesto vrača življenje, mestni promet obratuje. Središče mesta je sicer precej prazno, več ulic okoli trga Kleber v središču mesta pa je še vedno zaprtih in dostop ni omogočen. V mestu je sicer videti številne pripadnike varnostnih sil, oborožene z brzostrelkami, okrepljene so policijske kontrole, je povedala.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je udeležil kriznega sestanka vlade v Parizu, je ponoči v tvitu izrazil solidarnost celotnega naroda s Strasbourgom, žrtvami in njihovimi družinami.

Francoski tožilec za boj proti terorizmu je odprl preiskavo, čeprav motiv dejanja še vedno ostaja nejasen.

Po vrsti terorističnih napadov leta 2015 so varnostne sile v Franciji že tako v stanju visoke pripravljenosti, ki so še posebej obremenjene v zadnjih tednih zaradi protestov t. i. rumenih jopičev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine