15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Anonimni vir razkril: minister za zdravje Šabeder nima ničesar pod nadzorom – izgubljamo milijone zaradi neustreznega helikopterskega reševanja!

Na Nova24TV se je obrnil anonimni vir, ki je opozoril, kako izgubljamo denar na račun predragega izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči s strani Slovenske vojske. Ura letenja velikega vojaškega helikopterja cougar je namreč kar trikrat dražja od ure leteja reševalnega helikopterja. Ker nimamo namenske storitve helikopterskega reševanja prav tako izgubljamo sredstva EU, ki bi financirala do 80 odstotkov vrednosti storitev. Minister Aleš Šabeder tako več kot očitno nima ničesar pod nadzorom, po drugi strani pa se na ta način po vsej verjetnosti prikrito financira Slovenska vojska, na ta način naj bi namreč piloti prejemali mastne dodatke, žepe pa naj bi si polnili tudi hišni dobavitelji rezervnih delov za helikopterje.

 

Na spletni portal Nova24TV se je obrnil anonimni vir, ki opozarja na nevzdržno stanje na področju helikoptrskega reševanja v Sloveniji. Kot je uvodoma pojasnil, imamo mi nek sistem, ki naj bi bil brezplačen, ker naj bi to izvajala vojska v namen trenaže, a to ni tako, ker vojska vsako leto dobi za to 2,5 milijona evrov proračunskih sredstev, Klinični center pa še dodatno 560 tisoč evrov za kader za prevoze, skupaj torej 3 milijone evrov letno. Če sem dodamo še stroške ekip iz Maribora in Kranja ter vzdrževanje flote, pridemo na okrog 5 do 6 milijonov evrov, kar pomeni, da imamo zelo drag sistem.

Letenje z reševalnimi helikopterji trikrat cenejše kot vojaškimi
Za primerjavo, takšen obseg helikopterskega reševanja v tujini, z namenskimi bazami, izvedejo za trikrat nižji strošek oziroma za približno 2 milijona evrov. Za reševanje se namreč uporabljajo manjši helikopterji, kot je cougar, ki ga za reševanje uporablja Slovenska vojska, ura letenja pa stane 6 tisoč evrov. Običajno se reševanje izvaja s helikopterji tipa Airbus H175, katerega ura letenja stane približno 2 tisoč evrov. Večnamenskost tako več kot očitno ne funkcionira in deluje v škodo tako davkoplačevalcem kot pomoči potrebnim, kajti kapacitete so omejene. Vojaški helikopterji delujejo tudi pri iskanju in reševanju, kar je njihova naloga.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine