1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

(AKTUALNO) Je prekrivanje zločinov nezakonitih migrantov resnično v interesu javnosti?

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Pričakovali bi, da bi o skupinski spolni zlorabi v središču Ljubljani poročali vsi mediji v državi. A bi se zmotili. Na 24ur so potrebovali kar teden dni, da so objavili sramežljivo vest o dogodku, portal Siol enako. Posilstvo je za leve medije, ki so jih običajno polna usta zavzemanja za pravice žensk, nekoliko manjši zločin, ko so vpleteni “tujci”.  

Dominantni mediji, podrejeni politični levici, o zločinih, ki se ne ujemajo z njihovim svetovnim nazorom, najraje ne poročajo. Cenzuro so, prosto po predavateljici in aktivistki Sandri Bašić Hrvatin, preimenovali v “odgovorno medijsko delovanje”. Pred leti je v Primorskem dnevniku zapisala naslednje: “Odgovornost pomeni sprejeti odločitev, da se o določenih zadevah ne bo poročalo in o določenih stališčih ne bo razpravljalo. To ni cenzura, ampak odgovorno medijsko delovanje.”

Spomnimo: pred enim tednom smo objavili vest o “zločinu zoper spolno nedotakljivost” oz. posilstvu, do katerega je prišlo v podhodu pri glavni železniški postaji v Ljubljani. Dekle je po informacijah, ki jih je podala policija, utrpelo lažje poškodbe. “Potrdimo lahko le, da smo bili v noči na nedeljo obveščeni o kaznivem dejanju zoper spolno nedotakljivost na območju Bežigrada,” so zapisali v policiji. Več podatkov ne želijo izdati zaradi “sekundarne viktimizacije žrtve”. V pojasnilo: do primarne viktimizacije pride, ko oseba postane žrtev kaznivega dejanja. Do sekundarne pa, ko je žrtev neprimerno obravnavana s strani institucij.

Policijska in medijska cenzura

Zato se lahko upravičeno vprašamo, koga oblast pravzaprav varuje, ko ne želi izdati podrobnosti zločina. Javnosti namreč ne zanima ime in priimek žrtve in njen domači naslov, temveč ostale okoliščine domnevnega zločina. Denimo pravni status zločincev. Ali imajo dovoljenje za bivanje? Z njim je namreč tesno povezano vprašanje nezakonitih migracij. V preteklosti smo poročali, da policija zločinov, v katerih so storilci kaznivih dejanj nezakoniti migranti, ne razkriva. Ko informacije pridejo na plan, pa pojasnil ne podajajo zaradi “sekundarne viktimizacije žrtve”, temveč zaradi potencialne viktimizacije migrantov.

 

Gre za politično in ne strokovno odločitev. Vlada namreč pripravlja strategijo masivnega uvoza in integracije migrantov. Več – TUKAJ.  Pri tem bi se lahko soočila z velikim odporom javnosti, če bi bila ta ustrezno seznanjena z realnostjo nezakonitih migracij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine