22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Španija: Migrante bodo vrnili v Maroko

Španska vlada je z Marokom sklenila dogovor glede delnega vračanja migrantov, ki jih prestrežejo v Sredozemskem morju, je danes pisal španski časnik El Pais. Do sedaj so namreč vse migrante, ki so jih rešili pri Gibraltarski ožini ali v Alboranskem morju, avtomatično prepeljali v Španijo, kar pa se bo sedaj spremenilo.

 

Glede na sklenjen dogovor bodo migrante vrnili v Maroko, če jih bodo španske sile na morju rešile skupaj z maroškimi in če bo obala Maroka bližje, kot kakšno špansko pristanišče, povzema španski časnik nemška tiskovna agencija dpa.

Španija je nedavno pri Evropski uniji dosegla, da bo Maroko prejel pomoč v višini 140 milijonov evrov, s katerimi bo izboljšal varovanje meje in integracijo beguncev.

Španski časnik je še pisal, da si želi premier Pedro Sanchez z dogovorom zagotoviti dodatno podporo na prihajajočih predčasnih parlamentarnih volitvah 28. aprila. Sanchez je predčasne volitve sklical prejšnji teden, potem ko parlament ni podprl njegovega predloga proračuna.

Glede na podatke španskega notranjega ministrstva je lani sicer v Španijo nezakonito prispelo skoraj 64.300 migrantov, kar 131 odstotkov več kot predlani.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine