23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Madžarska snemalka Petra Laszlo, ki je bila obtožena in tudi obsojena, da je med migrantskim stampedom spotaknila Sirca, oproščena!

Še je pravica na svetu. Madžarska snemalka Petra Laszlo, ki je bila leta 2015 obtožena, da je med migrantskim stampedom spotaknila ilegalnega migranta, je oproščena obtožb. Tako je odločilo vrhovno sodišče.

 

Petra Laszlo, novinarka in snemalka madžarske televizijske hiše N1, je bila najprej na prvi stopnji in nato še na drugi stopnji obsojena na triletno pogojno kazen, ker naj bi spotaknila ilegalnega migranta, ki je kršil ozemeljsko suverenost države. Njen »zločin« naj bi bil toliko hujši, ker je bil poleg sirskega ilegalca Osame Abdula Mohsena še otrok.

Vrhovno sodišče je pred dnevi razveljavilo sodbi na nižjih stopnjah in razsodilo, da je bila sicer njena poteza napačna, da pa domnevno spotikanje ni bil vandalizem. »Šlo je za prekršek, zato je treba kazenski postopek ustaviti,« so odločili vrhovni sodniki.

Spomnimo. V začetku jeseni, ko je sto tisoče ilegalnih migrantov grobo teptalo ozemeljsko suverenost držav na Balkanu in v srednji Evropi, je bila svetlolasa Petra na terenu in je snemala migrantske horde. V nekem trenutku so ilegalci prebili policijsko blokado in na stotine moških se je zapodilo proti novinarjem, ki so stali nekaj metrov stran. Med tem migrantskim stampedom naj bi Petra Laszlo spotaknila Sirca Osamo Abdula Mohsena.

Ves svet se je zgražal nad ravnanjem Laszlove, ki je dobila odpoved, za migranta pa se je izvedelo, da je Osama Abdul Mohsen, ki je v Siriji treniral nogometni klub Fotuwa SC. Zbežal naj bi, ker si je nakopal težave z oblastjo zaradi prizadevanja za odpravo nedopustnega državnega sistema. Njegova zgodba je tako ganila španski nogometni svet, da so ga povabili v Španijo.

Pozneje se je na spletu pojavil posnetek domnevnega spotikanja iz drugega zornega kota. Posnel ga je očitno snemalec, ki je na posnetku, na podlagi katerega je cel svet (neupravičeno) linčal madžarsko snemalko, oblečen v sivo majico s kapuco in je najbližje dogodku. Mohsen, ki ni upošteval navodil policije, je zbežal. Vidi se, da ga je policist ujel, ga skušal zadržati, nato pa izpustil in porinil naprej. Zdi se, da je Mohsen že iz ravnotežja, ko pride mimo Laszlove, ki v resnici stegne nogo z namero, da bi ga spotaknila, toda do dotika več kot očitno ne pride. Namera je sicer bila, ne pa tudi izvršeno dejanje. 

Mohsen je zato bodisi sam padel (mogoče zaradi odriva policista) bodisi je padec zaigral, da bi tako pridobil medijsko pozornost. Na posnetku se tudi jasno vidi, da se spotaknjeni trener med pobiranjem s tal jezi in kriči na policista in ne na snemalko. Očitno je dobro vedel, da je padel zaradi policista in ne zaradi snemalke. Na koncu so še posnetki snemalca oziroma fotografa, ki je stal za Laszlovo. Iz njegovih posnetkov se vidi, da do kontakta ni prišlo.

Laszlova sicer ni nikoli priznala, da je moškega z otrokom spotaknila, je pa brcnila enega od migrantov, ki so se pognali v beg. Za madžarski časnik Magyar Nemzet je dejala, da se ji je »nekaj strgalo«, ko so migranti prebili policijski kordon. Reagirala je v paniki in zaradi občutka, da se mora braniti. »Ne zaslužim si, da me lovijo kot čarovnico, me blatijo ali mi grozijo s smrtjo. Sem samo ženska, sedaj nezaposlena mati majhnih otrok, ki je v trenutku panike sprejela napačne odločitve. /…/ Nisem brezsrčna, rasistična ženska s kamero, ki brca otroke,« je opisala dogodek.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine