25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Cankarjev teden s Slovensko matico

Prihodnji teden bo Slovenska matica posvetila Ivanu Cankarju in spominu na 100-letnico njegove smrti. Cankar je bil skoraj desetletje dobesedno Matičin matični pisatelj, saj je med letoma 1900 in 1908 pri drugi najstarejši slovenski založbi izdal kar deset svojih del (Popotovanje Nikolaja Nikiča, Tujci, Na klancu, Življenje in smrt Petra Novljana, Križ na gori, Potepuh Marko in kralj Matjaž, V mesečini, Martin Kačur, Smrt in pogreb Jakoba Nesreče, Novo življenje). Slovenska matica se mu bo poklonila z več dogodki:

torek, 4. december 2018, ob 18. uri

Kulturni dom, Ulica Petronio 4, Trst

Predavanje dr. Vesne Mikolič Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes

Ob 16. uri se bo pred stavbo Primorskega dnevnika na Ulici Montecchi 6 začel Sprehod po Cankarjevi poti v Trstu. Ob vsakem postanku bodo študenti obeh oddelkov tržaške univerze v okviru projekta Slovenski dnevi Ivana Cankarja prebrali pesmi in odlomke iz njegovih del, ki so jih prevedli v italijanščino in so v 22 jezikih zbrani v Antologiji literature Ivana Cankarja. Pot bo udeležence vodila do Kulturnega doma (Ul. Petronio 4), kjer se bo ob 18. uri začel drugi del prireditve z uvodnim nagovorom Mirana Košute. Sledilo bo predavanje dr. Vesne Mikolič z naslovom Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes ter predstavitev ponatisa Cankarjevega dela Novo življenje, ki je pred 110 leti izšlo pri Slovenski matici. Program so pripravili: Slovensko stalno gledališče, Slovenski klub, Oddelek za humanistične študije in Oddelek za pravne vede, jezik, prevajanje in tolmačenje Univerze v Trstu, Slovenska matica, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. (Gl. priponko).

 

sreda, 5. december 2018, od 9.30 do 13.30

Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana

Posvet o Ivanu Cankarju

Program je v priponki.

 

četrtek, 6. december 2018, ob 17. uri

Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana

Pogovor Mitje Čandra s članom Slovenske matice ddr. Igorjem Grdino ob izidu monografije Ivan Cankar. Portret genija in predstavitev Cankarjevega sodelovanja s Slovensko matico

Sodelovanje založb Slovenska matica in Beletrina (gl. priponko).

Veselimo se srečanja z vami, prav tako pa smo zmeraj veseli vaših pobud, vprašanj in mnenj.

S prijaznimi pozdravi,

dr. Ignacija J. Fridl

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine