17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Občina Vodice, zelena oaza pristne narave blizu prestolnice

Piše: Andraž Grad   

Občina Vodice je blizu Ljubljane, obkroža pa jo očarljiva narava, nad katero se dvigujejo mogočni alpski vršaci.

Od začetka njene ustanovitve pred tridesetimi leti je občina doživela marsikatero spremembo in postopen razvoj, za čas pa pripravlja še več projektov, ki jih bodo uresničili v prihodnjih letih. Župan občine in naš sogovorec Aco Šuštar nam je podrobno predstavil življenje v Vodicah, razvoj občine in cilje v prihodnosti.

Gospod Šuštar, nam lahko za začetek predstavite občino Vodice in njene glavne značilnosti?

Neokrnjena zelena oaza narave na čudoviti lokaciji severnega obrobja Ljubljane s površino 31 km², 5.200 prebivalci in 1.500 hišami ponuja edinstveno priložnost za ljubitelje narave in kolesarstva. Naša lepota in barvitost neokrnjene zelene oaze se raztezata v pristnem naravnem okolju, ki ga obdajajo okoliški griči, Škofjeloško hribovje in veličastne gore Kamniško-Savinjskih Alp. Ob jasnih dneh se iz Vodic odpira čudovit pogled vse do Aljaževega stolpa na Triglavu. Občina Vodice je s svojo slikovito pokrajino, razvejeno mrežo kolesarskih poti ter bogato naravno in kulturno dediščino idealna lokacija za ljubitelje kolesarjenja. V njej živijo družabni, pridni in delovni ljudje, ki se pretežno ukvarjajo s podjetništvom, z obrtjo in s kmetijstvom. Pri nas je bil rojen največji slovenski jezikoslovec in slavist, naša kulturna ikona Jernej Kopitar, znani pa smo tudi po vodiških prestah, ki jih kuhajo in pečejo pri Jagodicu že četrto generacijo. V naši občini živi tudi naš častni občan in ta čas najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec.

Občina je bila ustanovljena pred tridesetimi leti, sami pa ste župan že četrti mandat. Bi nam zaupali, kako je v vsem tem času potekal razvoj in kaj vse ste dosegli?

Ob ustanovitvi občine je bilo 3.700 prebivalcev, danes, 30 let pozneje, nas je 1500 več. Občina se je začela hitreje razvijati v času, ko je sama začela načrtovati porabo investicijskih sredstev. V začetku je bila to predvsem komunalna in cestna infrastruktura, vlagati pa je začela tudi v širitev šole in novega vrtca. Zadnjih 14 let pa zaradi povečanega priseljevanja ljudi in ob uspešnem kandidiranju na nepovratna državna in evropska sredstva pospešeno gradimo in razvijamo tako družbeno kot komunalno infrastrukturo. Dogradili smo vrtec, nadgradili šolo, ki smo jo tudi potresno in statično ter energetsko sanirali, uredili zunanje športne in parkovne površine ter zgradili ustrezna parkirišča in kolesarnice. Zgradili ali uredili smo šest zunanjih športnih igrišč, poleg katerih smo namestili otroška igrala, kolesarske servisne postaje in informativne table s pametnimi aplikacijami. Na komunalnem področju smo dogradili fekalno kanalizacijo v dolžini 10 km, ki je vezana na glavni kanal C0, poleg navedenega pa smo zgradili več kot 15 km novih cest z varnimi površinami za pešce. Uspešno smo končali graditev novega medobčinskega krvavškega vodovoda in skupaj z državo zgradili novo vodiško obvoznico. To je le nekaj največjih pridobitev v zadnjem desetletju.

Novozgrajena obvoznica je povečala prometno varnost in izboljšala bivanjske razmere v naselju Vodice. (foto: arhiv občine Vodice)

Kako pa je s proračunom? Katere so zdaj glavne investicije v občini?

Letos rešujemo manjši plaz in nekaj ukrepov ureditve melioracijskega kanala ter prepustov po lanskih poplavah. Postavili bomo dvigalo za objekt, v katerem ima občina zdravstvene prostore, prav tako končujemo širitev in ureditev začasnega zbirnega centra. Ukvarjamo se s projektno dokumentacijo in pridobitvijo gradbenega dovoljenja za fekalno kanalizacijo v 2. tranši v naseljih; Zapoge, Repnje Dobruša, Vojsko in Selo. V fazi finančnega zaključka pa so že izvedene investicije, in sicer: obvoznica Vodice, odprava napak in končanje projekta; krvavški vodovod, prenos nove infrastrukture v upravljanje, zgraditev fekalne kanalizacija C0 za manjkajočih 130 metrov do Ljubljane.

Imate tudi dva vzgojno-izobraževalna zavoda, vrtec in šolo. Morda kaj več tudi o tem …

Vse najboljše o obeh zavodih, ki res delujeta avtonomno in v odličnem sodelovanju z občino. Oba zavoda imata odlične zaposlene in vodstvo, ki skrbijo, da se naši otroci in učenci počutijo dobro in da dosegajo nadpovprečne šolske in športne rezultate. Seveda pa se vseskozi soočamo s prostorsko stisko, ki pa jo bomo z zgraditvijo nove večnamenske športne dvorane uspešno rešili za oba zavoda in za zunanje uporabnike, za naša društva, klube in druge športnike.

Imate pa tudi 30 društev na različnih področjih. Kakšna je njihova vloga v življenju občine?

Vsa naša društva so aktivna in članstvo v njih stalno raste, kar pomeni, da delujejo dobro in smo nanje ponosni. Poleg naštetih je potrebno navesti še gasilska društva z Enoto prve pomoči, ki je prva v Sloveniji imela urejen status proženja prek klicnega centra 112, društva upokojencev in humanitarna društva. Društva dajejo naši občini identiteto, dušo in energijo in prav zato moramo nenehno skrbeti, da jim omogočimo dobre prostorske in finančne možnosti za njihov nadaljnji obstoj in razvoj.

V zadnjih letih ste uspešno nadgradili šolo, dogradili vrtec, kanalizacijo do Ljubljane, nov vodovod in obvoznico. Koliko sredstev ste potrebovali za to?

Zgradili smo še mnogo več, a projekti, ki jih naštevate, so le največji. Za vse skupaj smo porabili blizu 14 milijonov evrov − polovica od tega so bila nepovratna sredstva, nekaj pa je bilo tudi kreditov.

Kako je v občini ta čas urejena komunalna infrastruktura?

Žal smo na tem področju še vedno podhranjeni, čakamo pa, da se končajo dela na 130 metrih manjkajočega fekalnega kanala C0 v Ljubljani, ki bo po dokončanju omogočal, da začnemo s priklopi naših objektov na kanalizacijo. Predvidevamo, da se bodo zadeve uspešno končale konec prihodnjega leta in da bomo v letu 2026 začeli v celoti uporabljati novo zgrajeno komunalno infrastrukturo. Najkasneje v letu 2027 bodo skoraj v celoti komunalno urejena naselja Vodice, Bukovica, Utik, Polje, Skaručna. Do konca leta 2029 pa bomo dokončno uredili še fekalno kanalizacijo v nekaj manjših ulicah v Vodicah in Bukovici. Po letu 2030 pa bo treba kanalizacijo urediti tudi preostalih naseljih, kjer se trenutno pripravljajo načrti za pridobitev gradbenih dovoljenj. Seveda naj povem, da se sočasno s tem gradi tudi cestna in druga infrastruktura. Verjamem, da bomo cilj komunalno in prometno urejene ter varne občine dosegli v naslednjih 2 do 3 mandatih. Bo pa to velik finančni zalogaj.

Kaj nam lahko poveste o turizmu v občini? V kolikšni meri je razvit?

S turizmom se res ne moremo pohvaliti, saj tudi nimamo razvitega nobenega turističnega produkta. Občina pa ima dober potencial za razvoj butičnega turizma v smislu zasebnih apartmajev in storitev, s katerimi bi obiskovalcem ponudili izhodišče za obisk regije bodisi s kolesom, z motorjem ali javnim prevozom.

Občina Vodice ima pridobljeno gradbeno dovoljenje in vabi vse zasebne investitorje h graditvi novega občinskega središča. (foto: arhiv občine Vodice)

Kako sodelujete z drugimi gorenjskimi in tudi slovenskimi občinami?

Po moji oceni sodelujemo odlično na različnih področjih. Skupaj gradimo in razvijamo komunalno infrastrukturo, izvajamo inšpekcijsko in redarsko službo, sodelujemo v različnih projektih znotraj ljubljanske urbane regije in Lasa ter si izmenjujemo pomembne informacije za nadaljnji razvoj in sobivanje vseh nas. Res bi na tem mestu rad pohvalil vse sosednje župane in njihove ter naše sodelavce v občinskih upravah, ki se vedno s pozitivnim pristopom odzovejo na naš ali moj predlog.

Katere ostajajo glavne investicije v tem mandatu, med letoma 2022 in 2026 torej, in kakšni so vaši načrti do konca mandata?

V pripravi sta proračuna za dve leti 2025/2026, v katera bomo z veseljem vključili že pridobljene 4 milijone evrov nepovratnih sredstev za graditev večnamenske športne dvorane in za graditev fekalne kanalizacije v Skaručni in Utiku. Za realizacijo teh dveh projektov bomo skupaj potrebovali 8 milijonov evrov, kar pa za našo malo občino predstavlja velik izziv glede na to, da imamo investicijskih sredstev na letni ravni le okoli milijon evrov. Kljub temu verjamem, da se bomo konec leta 2026 veselili nove športne dvorane ter urejene komunalne in cestne infrastrukture v prej naštetih naseljih. Pripravljamo pa še projekt Prostofer, ki bo namenjen prevozu starejših, ter projektiramo kanalizacijo in ceste za naselja Zapoge, Dobruša, Repnje in Selo. Prav tako se že aktivno pripravljamo na nove razpise za sofinanciranje graditve fekalne kanalizacije v Vodicah, kjer ta še ni zgrajena. Upam pa, da pridobimo zasebnega investitorja za naš glavni, 12 milijonov evrov vredni projekt zgraditve 7.500 m2 velikega Kopitarjevega centra v središču Vodic, kjer bodo novi trgovski, poslovni, kulturni, zdravstveni in upravni prostori, ki jih naši občani nujno potrebujejo čim prej.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine