12.7 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Preživela Hamasov masaker, leto pozneje si je vzela življenje

Piše: Moja Dolenjska

Izraelka Shirel Golan je pred dobrim letom dni preživela masaker, ki so ga na glasbenem festivalu ob meji z Gazo izvedli teroristi Hamasa. A zaradi tega je čutila krivdo in trpela za postravmatskim sindromom. Prejšnjo nedeljo, na svoj 22. rojstni dan, si je na vrtu doma njenih staršev v osrednjem izraelskem mestu Porat vzela življenje, poroča CNN.

Shirel Golan in njen partner Adi sta bila med okoli 1000 ljudmi, ki so pobegnili z glasbenega festivala Nova v bližini kibuca Re’im, ko so teroristi Hamasa 7. oktobra 2023 začeli ubijati, posiljevati in ugrabljati udeležence zabave. Ubili in ugrabili so jih okoli 400. Zaradi preživetja je Shirel čutila krivdo in se začela zapirati vase. Kot je povedal njen brat, se je prej energična, živahna sestra začela postopoma umikati. Celotna družina je bila zaskrbljena zanjo in jo je le redko pustila dolgo samo.

Shirel Golan je bila pokopana pred tednom dni na pokopališču Tel Mond, približno 20 minut severno od Tel Aviva. Njen brat pravi, da je umrla, ker ji državne službe za socialno varnost in socialno skrbstvo niso pomagale.

Ob tem opozarja, da se mnogi od stotin preživelih se še vedno spopadajo s težavami v duševnem zdravju, vključno s posttravmatsko stresno motnjo, občutkom krivde preživelih, depresijo in anksioznostjo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine