11.1 C
Ljubljana
petek, 4 oktobra, 2024

Hrana vpliva tudi na plodnost

Piše: Petra Janša

Na Prvi TV, programu televizije Nova24TV, se nadaljuje tedenska oddaja o zdravju, ki jo pripravlja profesor naturopatije Igor Ogorevc, solastnik podjetja AS AN, d. o. o., znanega po blagovni znamki Planet zdravja. Tokrat je gostil prof. dr. Slavišo Stanišića.

Prof. dr. Slaviša Stanišić je mednarodno spoštovan ginekolog in član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Kot gostujoči profesor predava na medicinskih fakultetah po vsem svetu. Od lani pa je član Mednarodnega inštituta ECPD za trajnostni razvoj, prostorsko načrtovanje in okoljske študije, ki je bil ustanovljen jeseni 2009 in deluje v okviru mednarodne organizacije Evropski center za mir in razvoj (ECPD) s sedežem v Beogradu.

Tam imajo dobro šolo, ki se ukvarja z ultrazvokom. »Po poklicu sem ginekolog in porodničar. Moja ožja specialnost je sterilnost in zunajtelesna oploditev. To delam že vrsto let. Če me sprašujete po največjih uspehih, so to vsi tisti otroci, ki sem jim pomagal, da so prišli na svet, in teh je na stotine, morda celo na tisoče. Vedno se spomnim imen teh družin, s katerimi sem od začetka do konca, do uspešnega poroda. Roditi otroka je nekaj, kar je res neprekosljivo – to vem tudi zato, ker sem tudi sam postal dedek. To je sedaj moj največji uspeh in največja skrb,« je uvodoma dejal dr. Stanišić.

Pionir integrativne medicine

»V obdobju  znanstvenega dela, s katerim se ukvarjam že leta, pride človek do nekega spoznanja in ugotovi, da obstaja meja med nami in splošno znanostjo. Tako nenehno poskušamo najti nekaj tam čez to mejo. Imel sem srečo, da sem se srečal z integrativno medicino v New Yorku pred kakšnimi 15 leti. Spraševal sem se, o čem ti ljudje govorijo. Tam so bili zbrani najimenitnejši profesorji z vseh ameriških univerz – bilo jih je 96 – in so ustanovili konzorcij. Spoznal sem, da gre medicina v neko novo smer, zato sem se takrat odločil, da se jim pridružim. Danes sem med pionirji Evropskega združenja za integrativno medicino v Berlinu,« je nadaljeval dr. Stanišić in pri tem povedal, da je bilo do zdaj že veliko kongresov na to temo. Eden najpomembnejših je bil leta 2014 v Beogradu, ki se ga je udeležilo okoli 400 udeležencev. »Ta mi je bil še posebej pri srcu, saj smo delali skupaj z mojimi slovenskimi kolegi, tudi s teboj, Igor, da bi leta 2018 naredili veliki Evropski kongres v Ljubljani, kamor je potem res prišlo 430 udeležencev z vsega sveta – iz približno 50 držav z vseh celin. Ni bilo celine, ki ni ne bi imela svojega predstavnika v Ljubljani. Zgodil se je impresiven kongres, ki še danes velja za vrh v organizaciji, potekajo pa vsako leto.« Dr. Stanišić je tako pri svojem znanstvenem delu spoznal, da človek v resnici ne ve veliko in se mora vseskozi učiti. »In tudi jaz sam se in ena najlepših stvari, ki se mi je zgodila v življenju, je bilo tisto srečanje za integrativno medicino, kasneje tudi srečanje s profesorjem Toplakom in z delom na Alma Mater Europaea z izdelavo programov, kongres v Berlinu in na koncu srečanje z Inštitutom ECPD ter srečanje z vama, Igor in Irma. Zadnjih deset let sodelujemo in objavljamo različna strokovna in znanstvena dela, projekte, ki so bili objavljeni po vsem svetu in ki dejansko kažejo, da nam še nekaj manjka, da bi rešili nekaj v tisti celoviti medicinski praksi oziroma paradigmi. Ko se učimo medicino in ko končamo medicino, mislimo, da smo poslani od Boga, da zdravimo. A šele kasneje se pravzaprav zavemo, kaj sploh je organizem, kje je naša vloga. Medicina je naredila velike korake po toliko letih, tudi farmakoterapija, tako infrastrukturno kot tudi kadrovsko, posebno na področjih umetne oploditve, kardiokirurgije itn., ostale pa so nam kronične bolezni, delovanje organizma. Tukaj je še precej nedefiniranega in veliko prostora za napredek. Na našo srečo so se po 30 letih začele tudi tu stvari spreminjati,« je v oddaji pripovedoval dr. Stanišić.

O termoregulaciji telesa

Dr. Stanišića sta zakonca Ogorevc spoznala pred 16 leti. Takrat so začeli govoriti o temperaturi telesa, kar je bilo za gosta oddaje tedaj malce nenavadno. Dr. Stanišić je z njima prvič govoril o njuni metodi. Ta, kot vemo, temelji na znanstveni disciplini in se imenuje psiho-imuno-nevro-endokrinologija. »Vaša metoda temelji na vseh teh sistemih, ki so dejansko navzoči za paravanom tistega, kar vidimo. Mi vidimo človeka, njegov fenotip, njegovo vedenje, njegov izraz, kaj govori. Toda kaj se dogaja v notranjosti? Vsaka od teh milijard celic je posameznik zase. Vsaka ima svoj program. In v teh milijardah celic so mitohondriji, ki s presnovo delajo in dajejo energijo – tisto delovno temperaturo, ki omogoča, da vsi procesi delujejo, ne da bi mi o njih karkoli vedeli. Zato se to imenuje psiho-imuno-nevro- endokrinologija,« je plastično razložil dr. Stanišić. Sam je bil sprva skeptičen, ko sta se pred šestnajstimi leti z Ogorevcem prvič pogovarjala o termoregulaciji telesa, zdaj pa razume, kako je ta pomembna za zdrav človeški organizem. Vpraša se, kako lahko človek, ki najprej sedi v sobi na plus 30° C, potem pa odide ven na mraz na minus 6° C, ne čuti problema. Odgovor je ta, da mu pri tem pomaga močan regulatorni sistem, ki temelji na psiho-imuno-nevro- endokrinologiji. Ta preprosto deluje neodvisno od našega organizma in omogoča ravnovesje v telesu, zato se na takšne in podobne zunanje situacije ne odzivamo drastično.

Kandida se najprej ustvari v črevesju. (foto: Shutterstock)

Pomembna je funkcionalna prehrana

Zakonca Ogorevc sta svojo metodo imenovala termoregulacija telesa. »Kajti človekovo telo in vse funkcije v njem težijo k temu, da je v jedru našega telesa vedno enaka temperatura – ne glede na zunanjo temperaturo. A dejstvo je, da tudi v notranjosti telesa ni povsod enaka temperatura. Kot ginekolog zelo dobro veš, da je v rodilih drugačna temperatura kot v pljučih. Na podlagi naših podatkov smo delali raziskave in ugotavljali, kako pomembna je telesna temperatura pri sami zanositvi tako za žensko kot za moškega. Ugotovili smo, da če je telesna temperatura v spodnjem delu trebuhu, kjer so rodila, prenizka, preprosto ne pride do oploditve. Če pa je temperatura previsoka, je oploditev oziroma zanositev takojšnja, ampak se potem pojavi abortus, splav,« je razložil profesor naturopatije. Pri tem je treba upoštevati dejstvo, da je tudi telesna temperatura odvisna od veliko dejavnikov. Vanje je vključena zdrava ali, bolje, funkcionalna prehrana, ki jo predpišejo posameznikom, ki se vključijo v integrativno zdravljenje, kot ga ponujajo v Planetu zdravja in ki ga pri svojem delu izvaja tudi dr. Stanišić. Slednji je dejal, da obstajajo živila, ki spodbujajo nastanek moških spolnih celic, in živila, ki spodbujajo nastajanje ženskih spolnih celic. In obratno, imate hrano, ki to blokirajo. »Najprej moramo torej sestaviti funkcionalni jedilnik.« S tem v telesu popravimo prebavo. »Pri težavah z zanositvijo so povsod tudi velika temperaturna odstopanja. In dejstvo je, dokler ne popravimo receptorjev v koži, dokler ne popravimo našega največjega, najtežjega in najpomembnejšega organa v telesu – to je naša koža −, pravilna funkcija v notranjosti telesa ni mogoča. Kajti koža je tudi največji in najpomembnejši organ termoregulacije telesa. In drugo, če ne popravimo prebavnega sistema, ne moremo obvladovati hormonskih stanj,« pa je dodal profesor Ogorevc.

O prebavnem sistemu in vnetjih

»Če ne popravimo prebavnega sistema, ne moremo obvladovati hormonskih stanj, ne moremo obvladovati občutljivosti na viruse, ne moremo obvladovati občutljivosti na bakterijske okužbe. Kajti nesporno dejstvo je, da se viroza pojavi takrat, kadar je v telesu prenizka temperatura, bakterijska okužba pa se pojavi takrat, kadar je pretoplo. To je tudi logično. Če je bakterijska okužba, dobimo tudi vročino, ker smo pretopli, in v teh primerih so antibiotiki nepogrešljivi. Pri akutni okužbi, kjer imamo konstantna vnetja, ki trajajo leta in leta. Kjer vnetja niso zdravljena, ta vedno pripeljejo do odpovedi tistega dela telesa, to pa pripelje do rakastega obolenja. Tako tudi rakasta obolenja niso ni nič drugega kot samo posledica dolgotrajnih vnetnih procesov v telesu,« je dejal Ogorevc in ponovil, da moramo zato poznati osnove našega imunskega sistema. »Antigeni, ki se vežejo na limfocit, ustvarjajo vnetja. In če upoštevamo dejstvo, da imamo ljudje antigen na živalsko beljakovino, se pravi, če ljudje jemo preveč živalskih beljakovin, kot so meso, mesni izdelki, mleko, mlečni izdelki in jajca, s tem konstantno ustvarjamo vnetja,« je ponovil profesor Ogorevc, dr. Stanišić pa je dodal, da vse našteto sam uporablja pri zdravljenju svojih pacientov. Pri tem pove izkušnjo, kako je svoji pacientki, ki se je borila s kandido, uspešno priporočil izdelka Planeta zdravja, in sicer olje kandidol in olje 45. Ti dve olji vsebujeta eugenol, ki topi ovojnico glivice Candida albicans in preprečuje njeno nadaljnje razmnoževanje. Omenjena glivica je namreč glavni vzrok za glivične okužbe spolovil.

O kandidi

»Kandida se najprej ustvari v prebavnem sistemu, v črevesju. Zaradi porušenega Ph, ko je Ph prenizek ali ko se telo zakisa, ima ta glivica bistveno boljše pogoje za razvoj in se pretirano namnoži. Tako pride tudi v reproduktivni sistem in po črevesju tudi v anus, kjer ustvarja srbenje. Po vsakem odvajanju blata ali tudi drugače ta ustvarja srbenje anusa. To je zelo pogosto pri moških. Ko odstranimo vzrok, se pravi, ko našim strankam povemo, kaj lahko jejo in česa ne smejo, damo pa jim tudi naš proizvod olje 45, je situacija v nekaj dneh sanirana praktično na normalo,« je še razložil Ogorevc in pri tem potrdil tudi to, kar je dejala pacientka dr. Stanišića, da sta prej omenjena produkta odpravila bolečine v predelu vratu. »Glede bolečin v vratnih vretencih je po našem znanju dokazano, da je ta del kože na zatilju odraz delovanja reproduktivnih organov. Tiste ženske, ki imajo bolečine v zatilju, imajo vedno težave z rodili. Enako je pri moških, ki imajo težave s prostato. Tako deluje človeško telo, saj kot vemo, je koža prek živčnega in energijskega sistema povezana z reproduktivnimi organi. Že samo na osnovi kože seveda se da ugotovi izjemno veliko stvari in jih tudi izjemno popravljati,« je še dodal profesor Ogorevc.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine