10.7 C
Ljubljana
četrtek, 3 oktobra, 2024

Postaja jasno, kako so “depolitizirali” RTV – Accettu v zahvalo udobna evropska služba?

Piše: Nova24tv.si

Vsak dan je bolj jasno, zakaj na TV ekranih vsak teden gledamo Marcela Štefančiča, ki svari pred kapitalizmom, Tanjo Gobec, oboroženo z dvema ultra levima političnima komentatorja, in Igorja E. Berganta, ki mu o krizi na Bližnjem vzhodu razlaga kak proti-zahodnjaški antisemit. Izvirni greh je seveda Zakon o RTV Slovenija, ki ga je za vlado spisala Pravna mreža in ki je zavod prefinjeno popolnoma prepustil v roke skrajno levih interesnih združenj in iz odločanja o vsebinah izrezal tiste, ki zakon dejansko plačujejo – davkoplačevalce. Zdaj se razkrivajo temačne podrobnosti, kako je zakon prišel skozi stranska vrata Ustavnega sodišča.

Zakon je namreč še vedno v ustavni presoji in bo – seveda – tam ostal za zmeraj. Čeprav je najprej po vložitvi zakona prišlo do začasnega zadržanja, saj je večina ustavnih sodnikov zelo dobro razložila, zakaj je zakon morebiti neustaven in zakaj bi takojšnje sprejetje povzročilo škodo, ki se je ne da popraviti, sta dva sodnika kasneje skrivnostno diametralno spremenila svoji mnenji. Za enega – Mateja Accetta –  se je takrat šepetalo, da mu je leva nomenklatura obljubila podporo pri kandidaturi za slovenskega predstavnika Sodišča Evropske unije (SEU) v Luksemburgu.

Takrat smo tudi v našem mediju poročali, kako se na hodnikih Ustavnega sodišča šepeta, da mu bo komisarka Vera Jourova (če Zakon o RTV pomaga spustiti v veljavo) v zameno zakulisno pomagala pri glasovanju pri eni od ključnih skupin odločevalcev (Odbor 225), če se odloči kandidirati za sodnika SEU. Le po eksplicitni obljubi Jourove, ki naj bi kolaborirala z Golobovo skrajno levo vlado, je nato spremenil odločitev o začasnem zadržanju ZRTV, saj ga je bilo pred tem strah, da bo avtomatsko izpadel kot kandidat za sodnika SEU, saj bi s tako odločitvijo kršil veljavno evropsko prakso.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in predsednik Ustavnega sodišča RS dr. Matej Accetto. Foto: Luka Dakskobler
Takrat so analitiki dejali, da najbrž – potem ko je stvar prišla na dan – Accetto ne bo dovolj neumen, da res kandidira za sodnika SEU in tako na svojevrsten način prizna, da je res bil v podzemnih dogovorih z levo evropsko kolaborantko Jourovo, ki je slovenski skrajni levici želela na vsak način pomagati pri prevzemu javnega zavoda. A smo se motili. Močvirje slovenskega pravosodja in politike je zabredlo v takšne vode, v kakršne si v preteklosti niti jugoslovanski oblastniki ne bi upali. Matej Accetto bo očitno eden izmed kandidatov za novega sodnika SEU – ravno v pravem času, saj bo v kratkem predal mesto predsednika Ustavnega sodišča, mandat pa se mu izteče leta 2026.

Še danes ne vemo, kaj se je Jourova pogovarjala z Accettom

Kot je znano, je po famoznem obisku komisarke Vere Jourove v Sloveniji, kjer se je pogovarjala tudi s predsednikom ustavnega sodišča Accettom,  prišlo do znanih posledic – tri mesece pozneje je sodišče, potem ko do vsebinske odločitve o noveli zakona o RTV niso prišli, zadržanje odpravilo. Temu je sledila bliskovita kadrovska čistka urednikov in voditeljev osrednjih oddaj, pa tudi ukinjanje in spreminjanje programske sheme in odstranitev prejšnjega vodstva RTV.

Predsednik vlade Robert Golob in predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto (Foto: Bobo)

Duhove pa še vedno buri edina vsebinsko še vedno počrnjena točka v celotni dokumentaciji – tretja točka dnevnega reda obiska komisarke pri predsedniku slovenskega ustavnega sodišča dr. Mateju Accettu. Milan Zver se namerava obrniti na Sodišče EU, saj želi doseči razkritje celotne zakrite vsebine dokumentacije komisarke Jourove. Se pravi, Evropska komisija prikriva točno tisti del poročila, kjer naj bi se Jourova z Accettom pogovarjala tako o ZRTV kot o nadaljevanju njegove pravniške kariere. Zato je Evropsko komisijo pred evropskih sodiščem tožil tudi Milan Zver.

Milan Zver bo tožil Evropsko komisijo. Vir: X

Pomembno je povedati, da je Jourova sporni ZRTVS zagovarjala že pred njegovim sprejetjem in ga celo imenovala za pravi korak na poti medijske svobode v Sloveniji. Accetto pa se je v preteklosti zelo jasno profiliral kot levičar, ki opravlja pomembno pravniško službo. Že davno bi moral odstopiti, ko se je izkazalo, da je pomagal pisati politični program propadle Cerarjeve SMC, prav tako se je – škandalozno – sestajal s predsednikom vlade ravno v času, ko se je odločalo o ZRTV, s katero je hotela vlada skozi stranska vrata prevzeti javni zavod.

Kaj to pomeni za EU in Slovenijo?

Če Accetto res postane sodnik SEU, bo to velika zaušnica tako za EU in njene institucije kot za Slovenijo. Ne gre več le za nekakšne medijske špekulacije – skrivnostni sestanek med Accettom in Jouorovo, pa tudi njegova domnevna izpoved nekaterim novinarjem RTV Slovenija, da bodo zakon (kljub neustavnosti) spustili naprej, sta zapisana tudi na posebnem portalu Sveta Evrope (Conuncil of Europe), ki je namenjen poročanju o zastrahovanju novinarjev in očitkih o oblastniških posegih v medijsko svobodo. Primer je že internacionaliziran. Tako slovenska leva vlada kot evropske institucije tvegajo, da bi z imenovanjem Accetta za sodnika SEU razgalili mogočni levičarski pajdaški stroj, ki poganja slovensko politiko.

Ustavno sodišče smo prosili za komentar Accettove kandidature, predvsem v luči špekulacij, da gre za dogovorjen “posel” med njim in Vero Jourovo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine