11.9 C
Ljubljana
četrtek, 3 oktobra, 2024

Bo ministrica Fajon po zagovoru izraelskega veleposlanika na Mladiki uspela na zagovor poklicati tudi iranskega veleposlanika?

Piše: Nova24tv.si

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je bil zaradi neobsodbe napada Irana na Izrael v Izraelu razglašen za nezaželeno osebo (persono non grata), s čimer mu je prepovedan vstop v državo. Številne države so obsodbo dejanja zmogle, med njimi tudi Slovenija, a človek se na tem mestu povpraša, če bo v konkretnem primeru zunanja ministrica Tanja Fajon na zagovor v Mladiko poklicala iranskega veleposlanika. Konec koncev je ne dolgo nazaj na zagovor brez težav poklicala izraelskega veleposlanika.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najostreje obsodila včerajšnji napad Irana z balističnimi raketami na Izrael. “Takšna dejanja ogrožajo stabilnost v regiji in povečujejo napetosti v že tako zelo nestabilnih razmerah. Vse strani pozivam, naj zaščitijo življenja nedolžnih civilistov,” je ob tem dodala. Napad Irana sta med drugim obsodila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz. Medtem ko je slednji opozoril, da bi Iran lahko z napadi zanetil požar v celotni regiji, je Macron med  drugim po navedbah STA zatrdil, da je Francija “mobilizirala svoje vojaške vire na Bližnjem vzhodu, da bi se zoperstavila Teheranu”.

Guterres deležen kritik Izraela
“Danes sem razglasil generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa za persono non grata v Izraelu in mu prepovedal vstop v državo. Kdor ne more nedvoumno obsoditi gnusnega napada Irana na Izrael, kot so to storile skoraj vse države na svetu, si ne zasluži stopiti na izraelska tla”, je danes sporočil izraelski minister za zunanje zadeve Israel Katz.

Izraelski minister za zunanje zadeve Israel Katz. (Foto: EPA)

Katz je preko družabnega omrežja X spomnil, da gre v tem primeru za generalnega sekretarja, ki “še ni obsodil pokola in spolnih grozodejstev, ki so jih 7. oktobra zagrešili Hamasovi morilci, niti si ni prizadeval, da bi jih razglasili za teroristično organizacijo”. Po njegovo bo slednji ostal v spominu kot madež v zgodovini Združenih narodov. “Generalni sekretar, ki podpira teroriste, posiljevalce in morilce iz Hamasa, Hezbolaha, Hutijev in zdaj Irana – matične ladje svetovnega terorja – bo ostal v spominu kot madež v zgodovini ZN,” je namreč izpostavil in dodal, da bo Izrael še naprej branil svoje državljane in podpiral svoje nacionalno dostojanstvo, z Antoniem Guterresom ali brez njega.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres. (Foto: STA)

V primeru napada Irana na Izrael se je kritično oglasilo slovensko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da Slovenija obsoja raketni napad Irana na Izrael. “Nenehna eskalacija na Bližnjem vzhodu postaja nevarno nestanovitna in lahko vodi le v uničenje in katastrofo. Prekinitev ognja je nujna in ključna za zaščito civilistov. Vse vpletene strani ponovno pozivamo k zadržanosti.”

Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon pravi, da strogo obsoja stopnjevanje konflikta na Bližnjem vzhodu z napadom Iran na Izrael. “Kar vidimo v regiji, je eskalacija namesto deeskalacije. Novi požari namesto prekinitve ognja. Potrebujemo premirje in zadrževanje z vseh strani. To se mora nehati,” je navedla. Na tem mestu se marsikomu upravičeno postavi vprašanje, če bo ministrica zahtevala, da se na zagovoru na Mladiki zglasi iranski veleposlanik.

 

Nedavno na zagovor poklicali izraelskega veleposlanika
Nedvomno na tem mestu ne gre pozabiti, da je Fajonova ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku prejšnji teden povedala, da je slovensko zunanje ministrstvo zaradi izraelskih napadov v Libanonu poklicalo na pogovor izraelskega veleposlanika. Kot je po navedbah STA v zvezi s tem pojasnila Fajonova, Libanon postaja nova Gaza. “Dejstvo je, da Izrael tako v Libanonu kot tudi v Gazi, Palestini, na Zahodnem bregu nasilje stopnjuje. Stopnjuje vojaške operacije,” je izpostavila in dodala, da so razmere zaskrbljujoče.

“Slovenija bo naredila vse, kar je v naši moči ob spoštovanju mednarodnega prava in pa seveda Ustanovne listine Združenih narodov,” je napovedala in dodala, da se bo v kratkem sešla z libanonskim zunanjim ministrom Abdallahom Bou Habibom, da se pogovorita, kaj je še mogoče narediti. Na zunanje ministrstvo smo se odločili nasloviti novinarsko vprašanje, če bo na zagovor tokrat poklican iranski veleposlanik. Ko odgovor prejmemo, ga objavimo naknadno. Bo pa nedvomno zanimivo opazovati, ali se bo v tem primeru uporabilo enake vatle ali se tega preprosto ne zmore?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine