13.7 C
Ljubljana
sreda, 2 oktobra, 2024

Svoboda za evropske volitve zapravila ogromno denarja

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Za največjo vladno stranko Svobodo Roberta Goloba so se precej klavrno končale evropske volitve, na katerih je zmagovalka zadnjih parlamentarnih volitev daleč zaostala za SDS Janeza Janše.

Svoboda je dobila dva sedeža, SDS štiri. V kampanjo za ta polom so investirali 278.408 evrov. Po poročilu, ki je objavljeno na portalu Ajpes, so celoten znesek zbrali s prostovoljnimi prispevki posameznikov, a v poročilu ne razkrivajo niti enega samega donatorja. Njihova kampanja je bila učinkovitejša od kampanje NSi Mateja Tonina, ki ji je za podoben vložek komajda uspelo dobiti enega evropskega poslanca in blizu učinkovitosti stranke DeSUS, ki je v koalicijo z Dobro državo ostala brez.

Če preračunamo sta sedeža Marjana Šarca, ki je bil izvoljen iz zadnjega mesta kandidatne liste in že dosedanje evropske poslanke Irene Joveve, stala po 139.204 evre. Za LMŠ je dodatno nerodno, ker sta oba kandidata iz nekdanje Liste Marjana Šarca, ki se je Gibanju Svoboda pridružila po tem, ko jim na zadnjih parlamentarnih volitvah še v državni zbor ni uspelo priti. Kandidati, ki niso prišli iz LMŠ, so dobili skoraj zanemarljivo število prednostnih glasov.

Poročila drugih večjih strank še niso dostopna. Bodo pa vse stranke podatke morale razkriti in ko bo njihovo poslovanje pregledalo računsko sodišče, dobijo delna povračila stroškov. Strankam, ki so dobile mandate, bo državni proračun povrnil 33 centov za vsakega dobljenega volivca, strankam pod pragom, a nad dvema odstotkoma, pa 17 centov. Še slabšim, recimo NOT Violete Tomić, pa nič. Svoboda bo dobila 49.236 evrov. Največ 68.107 evrov SDS.

Celotno Poročilo Svobode o kampanji je takšno:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine