16.5 C
Ljubljana
torek, 1 oktobra, 2024

Toninov poslanski sedež v Bruslju je NSi stal skoraj četrt milijona evrov

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Sedež predsednika stranke Mateja Tonina v evropskem parlamentu jih je stal 242.971 evrov. Državni proračun jim bo, ko bo skoraj četrt milijona evrov težko kampanjo preverilo računsko sodišče, povrnil 17.098 evrov stroškov. Krepko manj kot desetino.

To kaže poročilo stranke, ki je bilo objavljeno včeraj. Da jim ni šlo najbolje, kaže podatek, da so porabili skoraj dvajsetkrat več denarja kot Resni.ca Zorana Stevanovića, a niso prepričali niti dvakrat več volivcev. Je pa razlika vendarle velikanska. NSi ima evro poslanca, Resni.ca in še številne manjše stranke, denimo, SLS, pa ne. Podatki o doslej že razkritih stroških kampanj (s preračunom učinkovitosti) so takšni:

NSi je med parlamentarnimi strankami prva objavila poročilo o tem, koliko jih je stala kampanja za evropske volitve in od kod jim denar. Poročila SLS in drugih večjih strank še niso dostopna. Bodo pa vse stranke podatke morale razkriti in ko bo poslovanje pregledalo računsko sodišče, dobijo delna povračila stroškov. Strankam, ki so dobile mandate, bo državni proračun plačal 33 centov za vsakega volivca, strankam pod pragom, a nad dvema odstotkoma, pa 17 centov. Še slabšim, recimo NOT Violete Tomić, nič.

Velikansko večino, 236.826 evrov, so za kampanjo v NSi dobili tako, da so si denar na posebni volilni račun nakazali iz rednega računu stranke, piše v poročilu, ki ga je podpisal Robert Ilc. Na posebni račun jim je 4.000 evrov prostovoljnega prispevka dodatno nakazal še župan Svete Trojice in državni svetnik, ki je bil tudi eden od kandidatov, David Klobasa. Drugi so vsi skupaj (če domnevamo, da jih je bilo več) podarili še 2.145 evrov, a imen teh dobrotnikov stranka ne razkriva. Zakon tega za manjše vsote (nižje od povprečne plače) ne zahteva.

Klobasa, ki je v kampanji presenetil s precej liberalnimi stališči za NSi, ko je povedal, da je podpisal peticijo 8. marca za še bolj dostopen splav po Evropi in da je za legalizacijo konoplje, se je na volitvah relativno dobro odrezal. Na kandidatni listi je bil tretji, dosegel je četrti rezultat, a iz nižjih položajev sta ga prehitela le prvokategornika stranke: doslej že evropska poslanka Ljudmila Novak in poslanec Janez Cigler Kralj. Zbral pa je krepko več glasov kot višje uvrščena šefica podmladka NSi Katja Berk Bevc. Število prejetih prednostnih glasov kandidatov NSi, je bilo takšno:

Celotno poročilo o kampanji NSi pa je takšno:

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine