21.3 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Miroslav Gregorič se ima za žrtev Udbe

Piše: Spletni časopis

“Me veseli, da sem se znašel na seznamu http://udba.net, četudi pod napačnim priimkom. Za vsakega reveža se pač niso zanimali. Nikoli nisem sodeloval z Udbo, SDV ali KOS, si pa predstavljam, da so me lahko ali želeli spremljati zaradi mojih aktivnosti.”

Tako se je poslanec Svobode Miroslav Gregorič na omrežju X odzval na opozorilo Žana Mahniča (SDS), da ga je našel v evidenci SDV in da je zaradi tega tako znorel, ko je o tem, zakaj je v evidenci SDV kot sodelavka, Mahnič spraševal Marto Kos. Mahnič je zapisal: “Našel sem ga na seznamu. Miroslav Gregorič ima kodo 0020000-00000, kar po šifrantu pomeni, da je očitno sodeloval s kontraobveščevalno službo Jugoslovanske ljudske armade KOS. Zato je tudi logično, da ima takšna radikalna stališča na področju zunanje politike proti NATO in ZDA. Čas je, da poslanec pojasni svojo vlogo v povezavi s totalitarno kontraobveščevalno službo KOS.”

V evidenci, ki jo je označil Mahnič, je sicer zapisan Miroslav Gregorčič in ne Miroslav Gregorič. A dejanski Gregorič je prijavljen na hišnem naslovu navedenem v evidenci SDV in tudi drugi podatki so točni. Lahko da gre za napako pri zapisovanju priimka v evidenci SDV.

Gregorič je odgovoril tako:

Gregorič je dodal še, da bi ga lahko iz SDV spremljali zato, “ker sem leta 1967 v četrtem letniku gimnazije Bežigrad hotel pripeljati patra Romana iz bežigrajske cerkve, da predstavi krščansko vero in nazore pri predmetu marksizem, kar se je končalo z ukorom pred izključitvijo in maturo v jeseni.”

Kosova včeraj ni pojasnila, zakaj je v evidenci. Je pa zatrdila, da ni delala za SDV (ljudsko Udbo) ali jo obveščala. Gregorič pa je sicer, je slišati, tudi sorodnik Vide Tomšič in je po tem sodil v del elite prejšnjega režima.

Kontraobveščevalna služba, s kratico KOS, je bila tajna služba jugoslovanske armade v nekdanji socialistični Jugoslaviji. V času osamosvajanja, ko je jugoslovanska vojska napadla našo državo, je po dokumentih, ki so bili zaseženi po porazu, zanjo delalo tudi več novinarjev največjih medijev. Številni so sodelovali tudi s SDV, še posebej tisti, ki so delali v tujini, kjer je kot mlada novinarka bila tudi Marta Kos. Vsa ta “sodelovanja” niso bila nujno prostovoljna kot v primeru Mitje Meršola, tudi nekdanjega odgovornega urednika Dela, pozneje pa poslanca Pozitivne Slovenije, ki je, ko je njegovo dodatno obveščevalno kariero ob novinarski razkril POP TV, povedal, da se ne sramuje svojega ravnanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine