15 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Je kandidatka Marta Kos dosežek za Putina?

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Marta Kos se vendarle predstavlja pred odborom za evropske zadeve, ki mu je predsednica evropske komisija Ursula von der Leyen poslala svoje pismo, v katerem je zaradi pomanjkljivih kompetenc zavrnila kandidaturo Tomaža Vesela.

To pismo je slovenski premier Robert Golob parlamentu in javnosti prikrival, v medije pa so širili informacije, da je Vesel odstopil sam od sebe, ker se ni strinjal z vizijo vodenja evropske komisije. Kosova bo po načrtih von der Leynove vodila področje širitve EU in tudi pomoči Ukrajini. Področje širitve ne velja za posebej pomembno. Dodatno dimenzijo pa dobiva z Ukrajino, ki ji Evropa obljublja hitro vključevanje, a pri tem so bila stališča Kosove v preteklosti nenavadna. Po napadu Rusije na Ukrajino je kritizirala poslabšanje tradicionalno dobrih odnosov naše države z Rusijo. Res smo kot država v EU izstopali po neverjetno tesnih vezeh politikov. Še posebej na levi. Denimo, Zorana Jankovića, Karla Erjavca, Marjana Šarca, Draga Škete…

Pa še evidence SDV

Pričakovati je, da bo poslancem morala Kosova danes pojasniti tudi, zakaj se je kot zelo mlada novinarka konec 90 let znašla v evidenci SDV kot vir informacij in ali je tajno politično policijo pozneje informirala in zanje delala, ko je bila kot novinarka na Deutsche Welle (Glas Nemčije) v Nemčiji. Za tiste čase so podatki v arhivih SDV uničeni. Kot tudi sicer večina vseh o delu tajne službe prejšnjega režima, ki je še tik pred propadom vzhodnega bloka pri nas zapirala tiste, ki so ogrožali diktaturo. Denimo v znamenitem škandalu JBTZ. Kosova je javno zanikala, da bi delala za SDV. Medtem pa tudi mednarodno odmeva, ker je kot funkcionarka Svobode po napadu Rusije na Ukrajino kritizirala poslabšanje tradicionalno dobrih odnosov naše države z Rusijo in preobrat, ko je državo vodil Janez Janša, ki bi se naj v škodo države zgodil proti ZDA. Sicer naši glavni zaveznici v Natu. Kot je znano je še po ruski okupaciji Krima ruski vrh redno romal v Slovenijo, prišla sta tako Vladimir Putin kot zunanji minister Sergej Lavrov, pa tudi vrh pravosodja, Putin je celo nagrajeval naše politike, denimo Zorana Jankovića, ki se je na večini srečanj naših oblasti z ruskimi tudi pojavljal. Za Jankovića je poslovno v preteklosti Kosova delala, kažejo podatki Erarja o plačilih iz ljubljanske mestne občine.

 

Na nenavadna stališča Kosove v preteklosti je iz SDS opozoril tudi Nejc Brence.

Nenavadno bližino naše države Rusiji v preteklosti je kazalo, ker je za nekdanjega zunanjega ministra vlade Mira Cerarja Karla Erjavca krožila celo šala, da je več v Moskvi kot na sejah lastne vlade. Erjavca je v kampanji pred volitvami, ko jo leta 2018 še vodil DeSUS, javno podprl veleposlanik Rusije Dokuj Gapurovič Zavgajev ob podpisu pogodb o tem, kako bo naša država še bolj odvisna od ruskih energentskih gigantov z uvozom plina. Toplarno je iz premoga na plin medtem v Ljubljani preusmeril Janković. Podpora Gapurovič Zavgajeva je bila povsem očitna kršitev dunajske konvencije, ki vpletanje v kampanje diplomatskih predstavnikov tujih držav prepoveduje. Erjavec je s tem ozadjem postal obrambni minister vlade Marjana Šarca, ki je takoj po imenovanju odpovedala nakup osemkolesnikov Boxer, ki jih je pred tem v vladi Mira Cerarja kupovala obrambna ministrica Andreja Katič (SD). Ponovno je nakup teh vozil, ko je Šarec dve leti pozneje skoraj takoj po obisku Moskve vrgel puško v koruzo, obudil Matej Tonin (NSi) v zadnji vladi Janeza Janše. A nakup je spet odpovedal v vladi Roberta Goloba obrambni minister Šarec, ki je medtem postal evropski poslanec Svobode. Obakrat je bila posledica odpovedi nakupa slabšanje obrambne pripravljenost naše države, ki je v interesu Rusije, ki takšno politiko pričakuje od svojih lakajev. Ali kot to opisujejo njihovi propagandisti pri nas: je v interesu miru. Miru ruske vrste.

K miru veliko poziva Kosova.

Zadnji je bil v Moskvi tik pred napadom na Ukrajino zdaj že bivši generalni tožilec Drago Šketa, ki je s šefom ruskih tožilcev Igorjem Krasnovom podpisal program sodelovanja med ruskim in našim tožilstvom

O pismu, ki ga je Golob prikrival, je predsednica evropske komisije Franca Breznika (SDS) obvestila tako:
object (21)Prenos

Breznik pa se je zahvalil z opozorilom, da bo pismo odboru koristilo, ko bo ocenjeval kompetence Marte Kos:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine