21.3 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Kučanova izbranka Marta Kos naj bi dala Golobu soglasje za komisarsko kandidaturo

Piše: M. B.

Nekdanja vidna članica Gibanja Svoboda Marta Kos je za spletni portal N1 potrdila, da je predsedniku vlade Robertu Golobu dala soglasje za kandidaturo za evropsko komisarko. Vlada bo o njeni kandidaturi razpravljala danes dopoldne. Več sledi.

Po informacijah N1 je predsednik vlade Marti Kos po prisiljenem odstopu Tomaža Vesela ponudil mesto evropske komisarke, a do konca tedna ni bilo jasno, ali je slednja pristala na kandidaturo ali ne. Očitno jo je po novem sprejela.

No, ob tem je potrebno dodati, da je Golob sicer nekdanjo podpredsednico GS že pred predsedniškimi volitvami »vrgel čez ramena«. Sedaj pa se je moral ponižati in jo prosti, naj kandidira za komisarsko mesto. S tem pa bo v Bruselj poslal osebo (sestro razvpitega Kučanovega operativca Draga Kosa), ki je bližje Milanu Kučanu, kot njemu osebno. Dvojni fiasko za Goloba osebno!

Spomnimo. Da premier Golob na komisarskem mestu želi nekdanjo slovensko veleposlanico v Nemčiji in Švici, se je v dominantnih medijih začelo namigovati po petkovem prisiljenem umiku Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja. Premier Golob naj bi namreč njeno ime omenil na petkovem sestanku, na katerem je koalicijske partnerje seznanil z odstopom Vesela.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prejšnji teden kot merilo kompetentnosti za člane in članice kolegija Evropske komisije izpostavila izkušnje na visokih političnih oziroma izvršilnih funkcijah, kot so premier, minister in namestnik ministra, ali pa vsaj izkušnje na visokih diplomatskih funkcijah oziroma visokih funkcijah v kateri od institucij EU. Von der Leyen naj bi si poleg tega želela žensko kandidatko.

Marta Kos visokih političnih funkcij ni zasedala, je bila pa v preteklosti slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici, kar je nedvomno za komisarsko mesto premalo. Večina trenutnih kandidatov oz. kandidatk za evropske komisarje ima namreč veliko večje politične izkušnje.

Slovenska komisarska zgodba je tako spet na začetku, a s to razliko, da je vlada tokrat v veliki časovni stiski. Počakati bo namreč morala še na predstavitev komisarske kandidatke pred parlamentarnim odborom za evropske zadeve. Tega vodi poslanec SDS Franc Breznik.

Za vlado mnenje odbora sicer ni zavezujoče, a ga pa potrebuje, če želi ime poslati v Bruselj. Kandidatko poleg tega čaka še pogovor z Ursulo von der Leyen. Ali bo vlada s tem izborom zadovoljila predsednico EK, da bo ta Sloveniji zdaj namenila resor širitve, ni znano. Po neuradnih informacijah bo ta resor sicer po novem oslabljen in da se bo ukvarjal le z Zahodnim Balkanom.

Vladajoča politika je sicer z Veselovim odstopom od kandidature pred domačo in evropsko javnostjo pokazala šibek politični obraz – še pred slabim tednom dni je namreč vladajoča koalicija enotno stopila v bran Veselovi komisarski kandidaturi, v postopku izbire, ki jo je že aprila zakoličil premier Golob, pa so vladajoči nenehno ponavljali, da je izbira kandidata za evropskega komisarja izključno v rokah Slovenije, je za Radio Slovenija ocenila Nataša Mulec.

Na naše pisanje se je odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je na omrežju X zapisal:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine