16.4 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Umrl zadnji zunanji minister SFRJ, našli so ga mrtvega v morju

Piše: C. R. 

V 101. letu starosti je v rojstnem kraju Preko na otoku Ugljan danes umrl nekdanji jugoslovanski in hrvaški diplomat Budimir Lončar, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zadarski spletni portal Arena je navedel, da naj bi Lončarja mrtvega našli v morju. Lončarjevo smrt je na Facebooku potrdil tudi zgodovinar Tvrtko Jakovina, navaja Hina.

Lončar je bil diplomat, veleposlanik in zadnji jugoslovanski zunanji minister, zatem pa posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov Butrosa Butrosa- Galija za Gibanje neuvrščenih ter svetovalec dveh hrvaških predsednikov, Stjepana Mesića in Iva Josipovića. Navdihoval se je po slovenskem komunističnem diplomatu Alešu Beblerju.

Vendar najprej ni delal v diplomaciji, pač pa v vojaških in policijskih krogih. Do leta 1949 je bil zaposlen na hrvaškem sekretariatu za notranje zadeve, kar pomeni, da je bil sestavni del Ozne in Udbe.

Zunanji minister Jugoslavije je postal leta 1987, pred tem je bil tri leta namestnik ministra, svojega predhodnika Raifa Dizdarevića, ki je nato postal predsednik predsedstva SFRJ (na tej funkciji ga je nasledil Janez Drnovšek). Deloval je v vladah Branka Mikulića in Anteja Markovića.

V času njegovega ministrovanja se je začel razpad Jugoslavije. Zanimivo je, da o njem pišejo, da je bil sicer velik privrženec Gibanja neuvrščenih, a naj bi se vseeno prizadeval za vstop SFRJ v evropske integracije. Drnovšek pa je v knjigi “Moja resnica” zapisal, kako je jugoslovansko zunanje ministrstvo v letih 1989 in 1990 ubijalo Drnovškovo prozahodno iniciativo. Odstopil je novembra 1991 in zapustil Beograd.

Pred kratkim je dopolnil sto let.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine