11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

(VIDEO) Irski protestniki jasno sporočajo, da ne želijo migracij, blizu Dublina zaostrovanje protestov proti novi nastanitvi za prosilce za azil

Piše: A. S.

Na Irskem je v Coolocku, območju zraven Severnega Dublina, kjer lokalno prebivalstvo protestira proti naselitvi prosilcev za azil in migrantov v prostorih stare tovarne barv, prišlo do požara. Gasilci so plamene, ki so zajeli objekte, ki se renovirajo, da bi lahko sprejeli azilante, že ukrotili. Policija meni, da je bil požar podtaknjen.

Pred staro tovarno barv zaskrbljeni prebivalci protestirajo, protesti pa so se že večkrat sprevrgli v izgrede. Irci dajejo oblastem jasno vedeti, da ne potrebujejo »kulturne obogatitve«, vendar pa so oblasti sporočile, da ne bodo odstopile od svoje namere naseljevanja migrantov. Omenjeni požar je le zadnji primer zaostrovanja protestov.

Območje se sicer renovira, da bi bilo spremenjeno v nastanitve za azilante. V zadnjih tednih je prihajalo tudi do nasilja. Protestniki so na tem območju zažigali stroje in palete. Več kot 200 policistov je bilo poslanih na kraj dogajanja. Tri policiska vozila so bila poškodovana, enega so zajeli plameni. Proti protestnikom je bil uporabljen solzivec, v spopadu protestnikov z varnostniki in policisti pa je bilo več slednjih ranjenih. Jezni Irci naj bi metali tudi molotovke in pirotehnična sredstva, zažganih je bilo nekaj vzmetnic, bager je bil poškodovan. Posledično je bilo aretiranih in obtoženih 25 ljudi, 15 od njih pa jih je v ponedeljek in torek stopilo pred sodnika.

Gradbeno podjetje, ki opravlja renovacijo na bivši tovarni, ki bo spremenjena nastanitev za azilante, je od višjega sodišča prejelo odredbo, ki neznanim osebam preprečuje, da bi na območju gradbišča grozili ali se obnašali sovražno. Ni pa ugodilo zahtevi podjetja, da se ustvari 100 metrsko neprehodno območje okoli objektov in gradbišča.

Okoli objektov, ki naj bi postali nov dom za migrante je videti napise in slogane: »Coolock pravi ne!«, ki očitno odražajo voljo tamkajšnjih prebivalcev. No, to očitno ne zanima irskih oblasti, saj je minister za integracijo dejal, da se načrt za nastanitev do 500 prosilcev za azil v bivši tovarni barve nadaljeval, ne glede na proteste.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine