22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

BMW najbolj dobičkonosen avtomobilski proizvajalec na svetu

BMW je lani obdržal naziv najbolj dobičkonosnega avtomobilskega proizvajalca na svetu. Iz vsakih 100 evrov prihodka je namreč ustvaril 10 evrov dobička iz poslovanja, kaže poročilo raziskovalne družbe Ernst & Young (E&Y). Na drugem mestu je bil Suzuki z 9,8-odstotno dobičkonosnostjo, Daimler je z 8,9 odstotka zdrsnil na tretje mesto.

 

Nemška tiskovna agencija dpa, ki je imela vpogled v poročilo, je izpostavila še Volkswagen, ki je poslovanje precej izboljšal in se s šestodstotno maržo povzpel na osmo mesto. Koncern iz Wolfsburga je bil sicer prvi na svetu glede na število prodanih avtomobilov.

Po višini prihodkov in dobička med svetovnimi avtomobilskimi proizvajalci kraljuje Toyota.

Dpa pojasnjuje, da se številke nanašajo na poslovanje celotnih avtomobilskih koncernov, torej poleg avtomobilske proizvodnje zajemajo tudi finančne storitve in druge dejavnosti. Z upoštevanjem zgolj avtomobilskih enot je na prvem mestu Daimler z 9,6 odstotka, BMW mu sledi z 8,9 odstotka, Volkswagen je pri 5,9 odstotka. V tej primerjavi sicer manjka kitajska enota BMW, ki jo koncern obračunava v drugem delu poslovanja.

Skupno je 16 največjih svetovnih avtomobilskih koncernov, ki jih je pod lupo vzel EY, lani ustvarilo dobre 104 milijarde evrov dobička, kar je 12,4 odstotka več kot v letu prej.

Strokovnjak EY za avtomobilski sektor Peter Fuss ne verjame, da bodo takšni dobički vzdržni. Avtomobilske koncerne namreč čakajo milijardne investicije, ki bodo zniževale maržo. Gre za investicije v elektromobilnost in druge sodobne tehnologije. Ta vlaganja so sicer nujna za obstanek na daljši rok.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine