11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Spremembe na Facebooku onemogočajo bolj zanimivo deljenje naših vsebin

Piše: A. S.

Naši bralci so nas opozorili, da se ob deljenju naših spletnih vsebin na družbenem omrežju facebook poleg povezave ne prikazujejo več tudi fotografije, zaradi česar morda povezava sama po sebi deluje manj zanimivo. Vendar pa je razlog za to precej nespametna direktiva Evropske unije na področju avtorskih pravic, ki določa kako lahko različne spletne platforme prikazujejo predoglede določenih člankov.

Čeprav se ta pravila včasih razlikujejo v različnih državah članicah, Direktiva Evropske unije za avtorske pravice (EUCD) določa, da se ko nekdo razen medija, ki je novico objavil, deli članek iz novičarskega portala, včasih ne prikaže zraven tudi fotografija iz članka.

Čeprav direktiva ni obvezna za privatno ali nekomercialno uporabo medijske vsebine in novic iz strani posamrznikov, se je Facebook odločil, da bo sam od sebe spremenil način na katerega se na tej platformi prikazujejo nekatere povezave do novičarskih člankov. Zato se velikokrat povezave prikažejo samo z naslovom, brez fotografij. Povezave s fotografijo pa se prikazujejo še vedno le v primeru, če medij podeli uradno licenco, za tovrstno objavo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine