22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V novi Demokraciji preberite: Dosje Marta Kos: Prebivališče v Švici, tam živi, posluje in plačuje davke, bila pa bi predsednica Republike Slovenije

Piše: Vida Kocjan

Marta Kos, za vzporedni mehanizem rezervna igralka v predsedniški tekmi, kandidatka Roberta Goloba za predsednico države, tudi podpredsednica stranke Gibanje Svoboda, sicer pa švicarska državljanka, v tej predsedniški tekmi doživlja hladne prhe, ki se vrstijo druga za drugo. Javnomnenjske ankete pa kažejo, da je že izpadla iz boja za predsednico.

Nekateri so menili, da bo odstopila iz volilne predsedniške tekme, vendar ostala »rezervna igralka«. Z namenom.

Bolestno ambiciozna »rezervna igralka«

Švicarska rezidentka s stalnim prebivališčem v Švici, kjer tudi plačuje davke, po navedbah poznavalcev bolestno ambiciozna nekdanja novinarka namreč ni prva izbira vodilnih vzporednega mehanizma, temveč rezervna igralka. Zanje je prva izbira Nataša Pirc Musar, a jo dohiteva in ponekod tudi prehiteva kandidat dr. Anže Logar, minister za zunanje zadeve v vladi Janeza Janše. V drugem krogu predsedniških volitev bi tranzicijska levica s kandidaturo Kosove veliko pridobila, glasove bi prelili k Pirc Musarjevi. To pa je tudi edini namen tega navideznega boja na levici za predsedniško mesto.

Kdo je Marta Kos?

Marta Kos je novinarka, za nacionalno RTV Slovenija je več let poročala iz Nemčije, pred tem je delala za Deutsche Welle v Bonnu. Iz nekaterih virov je razvidno, da si je kmalu po ustanovitvi komercialne televizijske hiše POP TV zelo prizadevala za mesto voditeljice TV-dnevnika pri njih, vendar jo je premagala, kako ironično, Nataša Pirc Musar, Kosovi pa takrat na tej televiziji še niso bili tako vplivni, kot so sedaj, ko nekateri to televizijsko hišo označujejo kar s Kos-TV. Odgovorna urednica in direktorica informativnega programa je namreč Martina svakinja in žena Martinega brata Tjaša Slokar Kos, poznavalci pa v informativnem programu zaznavajo močne prstne odtise Draga Kosa, nekdanjega kriminalista.

Drago Kos se je kot eden od virov pojavil tudi v politično-sodnem konstruktu Patria, natančneje v razvpitem finskem dokumentarcu o Patrii tik pred volitvami leta 2008.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine