13.2 C
Ljubljana
sreda, 2 oktobra, 2024

Tu je razlog, zakaj mnogi komaj čakajo, da Hrvaška vstopi v schengen

Piše: C.R.
Zaradi počitnic v nekaterih državah se je promet na slovenskih cestah zgostil. Na mejnih prehodih s Hrvaško so daljše čakalne dobe za osebna vozila na obeh straneh meje, poroča prometnoinformacijski center. Na Gruškovju osebna vozila čakajo več ur. Pred predorom Karavanke proti Avstriji je 11-kilometrski zastoj, proti Sloveniji pa šest kilometrov, poroča STA.
Na gorenjski avtocesti v smeri Karavank je kolona okoli 500 metrov pred izvozom Lipce. Alternativa za tujce, ki z osebnimi vozili in avtodomi potujejo v smeri Avstrije, je Ljubelj. Zaprt je izvoz Jesenice vzhod proti Avstriji. Obvoz proti Kranjski Gori in Jesenicam je preko Lesc.
Na primorski avtocesti je zastoj med Razdrtim in Ljubljano, zamuda 50 minut.
Čakalna doba je tudi na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Vinica, Metlika in Obrežje.
Prav zastoji pred mejnimi prehodi so tudi razlog, da mnogi komaj čakajo na vstop Hrvaške v schengensko območje, kar bo olajšalo potovanja. Vendar to ne pomeni, da kontrol na mejnih prehodih zato ne bo, saj lahko posamezne države schengenski sporazum tudi začasno suspendirajo. Avstrija, denimo, izvaja kontrole na meji s Slovenijo, k čemur je veliko pripomoglo slovensko odpiranje meja za migrante. Tudi v času epidemije covid19 so mnoge države uvedle stroge kontrole na svojih mejah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine