25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Izbruhnil japonski vulkana Sakurajima, sprožili so evakuacijo

Piše: C. R.

V nedeljo zvečer je izbruhnil vulkan na glavnem južnem japonskem otoku Kjušu in začel bruhati pepel in kamenje. V bližnjih mestih ni bilo neposrednih poročil o škodi ali poškodbah, vendar so prebivalcem svetovali evakuacijo.

Japonska meteorološka agencija je sporočila, da je vulkan Sakurajima izbruhnil okoli 20.05 in odvrgel velike skale do 2,5 kilometra daleč v južni prefekturi Kagoshima.

Posnetki japonske javne televizije NHK so prikazovali oranžne plamene, ki so utripali v bližini kraterja in temen dim pepela, ki se je z vrha gore valil visoko v nočno nebo.

“Na prvo mesto bomo postavili življenja ljudi in storili vse, kar je v naši moči, da ocenimo razmere in se odzovemo na vse izredne razmere,” je novinarjem povedal namestnik glavnega sekretarja vlade Jošihiko Isozaki. Prebivalce na območju je pozval naj bodo pozorni na najnovejše informacije lokalnih oblasti, da bi zaščitili svoja življenja.

Agencija je sporočila, da je opozorilo za izbruh vulkana povišala na najvišjo, peto stopnjo, približno 120 prebivalcem dveh mest, ki se soočata z vulkanom, pa so svetovali, naj zapustijo svoje domove.

Agencija je opozorila na padajoče vulkanske skale na območjih v oddaljenosti 3 km od kraterja ter na možen tok lave, pepela in pekočega plina v oddaljenosti 2 km.

Sakuradžima, ki leži približno 1000 kilometrov jugozahodno od Tokia je eden najaktivnejših japonskih vulkanov in je že večkrat izbruhnil. Nekoč je bil otok, po izbruhu leta 1914 pa je postal polotok.

Vir: msn.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine