14.9 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Madžarska ne bo podprla novih sankcij proti Rusiji

Piše: Ivan Šokić

Madžarska ne bo dala soglasja šestemu paketu sankcij EU proti Rusiji, je v nedeljo 8. maja 2022 napvoedal madžarski zunanji minister Péter Szijjártó. Odobritev predlaganih sankcij, ki vključujejo tudi embargo na nafto bi zaradi velike odvisnosti od ruskih energentov omenile konec madžarskega gospodarstva.

 “Ne bomo glasovali o še enem paketu sankcij v Bruslju, dokler ni rešitve za madžarsko energetsko varnost,” je v nedeljo na Facebooku zapisal madžarski zunanji minister Péter Szijjártó. “V interesu za nas Madžare je, da čim prej pride do miru.”

Madžarska iz Rusije uvozi 65 odstotkov vse nafte in 85 odstotkov zemeljskega plina. Glede na veliko odvisnost od ruskih energentov s v predvidenem času ne morejo privoščiti sankcij, ki jih želi Bruselj. Po besedah tiskovnega predstavnika madžarske vlade Zoltána Kovácsa to ni problem, ki bi ga bilo mogoče rešiti v zgolj nekaj mesecih ali letih.

Sprva se je zdelo, da je Madžarska v svojem nasprotovanju osamljena, a kakor minevajo dnevi, vse več držav ugotavlja, da načrti Bruslja nimajo veliko skupnega z realnostjo. Pripombe je slišati iz Avstrije, Češke in Slovaške. Še posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da posledice EU embarga na rusko nafto čutili tako na svetovnih kot evropskih trgih. Če bi bil tak paket sankcij sprejet, bi se že tako visoke cene nafte še dodatno povišale.

Szijjártó je povedal, da je govoril s predsednikom generalne skupščine OZN Shahidom Abdullahom in ga pozval, da uporabi vsa razpoložljiva sredstva, za dosego prekinitve ognja v Ukrajini. “V interesu Madžarov je, da čim prej nastopi mir.”

Vir: rmx.news

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine