22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Ali bodo evropski liberalci vzeli pod drobnogled škodljivo in neliberalno komolčarstvo Alenke Bratušek?

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

Dimitrij Rupel, dolgoletni zunanji minister, se je s pismom obrnil na predsednika nemških liberalcev Christiana Wolfganga Lindnerja zaradi prizadevanja Alenke Bratušek, da bi izključili stranko SMC iz stranke evropskih liberalcev ALDE. Pozval ga je, naj spodbudijo neodvisno preiskavo predloga Bratuškove, saj to, kar zahteva, v ničemer ni niti najmanj podobno liberalizmu.

Spomnimo, da je stranka SAB vodstvu skupine Alde poslala dopis, v katerem so predlagali  začetek postopkov za izključitev stranke SMC iz te skupine. Ta korak so napovedovali zaradi dogajanjem povezanim z STA in evropskimi delegiranimi tožilci.

V začetku pisma je Dimitrij Rupel poudaril, da ceni politiko stranke FDP (tudi članica Alde), ki jo Christian Wolfgang Lindner vodi, saj jo je popeljal na sam vrh političnega establišmenta. “Nemški liberalci in njihovi ugledni člani uživajo visoko spoštovanje slovenskih liberalcev in prepričan sem, da se bo tako nadaljevalo. Naj vas v zvezi s slovensko-nemškimi in slovensko-evropskimi političnimi odnosi opozorim na dramatičen nesporazum”, je v pismu zapisal Rupel. Orisal je politično situacijo v slovenski politiki, ki je po letu 2008 postala zapletena in jo zunanji opazovalci težko razumejo.

Bratuškova želi škoditi SMC
Po smrti Janeza Drnovška, ki je bil predsednik Liberalne demokratske stranke (LDS), so njegovi nasledniki zgubili volitve in se kasneje združili ali celo ustanovili stranke z bolj socialističnimi usmeritvami. Danes imamo v Sloveniji dve stranki, ki se štejeta kot liberalni in sta obe vključeni v skupino Alde v evropskem parlamentu, je Rupel pojasnil predsedniku nemške stranke FDP. “Ena izmed njih je SMC, ki se trudi izogniti skrajni politiki in je tudi del koalicije, druga pa je Stranka Alenke Bratušek (SAB), ki je v opoziciji in je podpisala sporazum s Socialni demokrati (prvotno Zveza komunistov) in še dvema skrajnima levima strankama”. S tem ni nič dramatično narobe, je poudaril Rupel, le da se je Bratuškova odločila, da predlaga izključitev SMC iz skupine Alde. Njen namen pa ni nič drugega kot škoditi volilnemu rezultatu stranke SMC in njenemu predsedniku Zdravku Počivalšku.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je z današnjega srečanja skupine ALDE odrezala Zdravka Počivalška, ki je stal skrajno desno. (foto: Twitter)
Rupel je Wolfgangu Lindnerju še dejal, da se verjetno Bratuškove spomni po katastrofalnem neuspehu pri njeni želji in nameri, da postane članica Junckerjeve Evropske komisije.

 

Rupel je prepričan, da je namen Bratuškove le škoditi volilnemu rezultatu stranke SMC in njenemu predsedniku Zdravku Počivalšku. Zato je predsednika nemških liberalcev pozval in spodbudil k nevtralni preiskavi primera. Ruplovo pismo si lahko v celoti preberete spodaj.

Pismo Dimitrija Rupla.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine