-1.5 C
Ljubljana
sobota, 23 novembra, 2024

Stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo – knjižna novost Zgodovinskega arhiva Celje

Piše: Jože Jan

Zgodovinski arhiv Celje je prejšnji teden v Mestnem muzeju Krško predstavil knjižno novost »Stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo«. Navdih za knjižno izdajo je okrog sto let star zvezek Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav, ki vsebuje rokopisne zapiske za več sto jedi. V knjigi je objavljen izbor receptov, ki so prirejeni za sodobno rabo ter zapis o zgodovini Hotela Triglav v Sevnici.

Knjiga izhaja v sodelovanju Zgodovinskega arhiva Celje, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje in Mestnega muzeja Krško in je po zasnovi in vsebini izvrsten dokaz, kako lahko originalen vir arhivskega gradiva postane osnova sodobne gastronomije.

Zvezek Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav hranijo v Zgodovinskem arhivu Celje v zbirki rokopisov. Gre za zapiske iz nekdanje hotelske kuhinje pred sto leti, ki so mentorji in učenci Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje preuredili, razvozlali številne nerazumljive detajle in izbor receptov prevedli v obliko za sodobno rabo. Postopke priprave jedi so tudi praktično preizkusili.

V knjigo je vključenih 18 receptov za raznolik nabor jedi, od juh in glavnih jedi do sladic.

 

Izvor zvezka in njegovo popotovanje

Uganko sodobnim izzivom ni predstavljala le gurmanska vsebina, ampak tudi sam izvor zvezka in njegovo popotovanje preko celjskega antikvariata do Zgodovinskega arhiva Celje pred par leti.

Žig Rajhenburg ob uvodni strani zvezka nakazuje, da naj bi Hotel Triglav deloval v Brestanici, kar pa je nekoliko zavajajoče. Hotel Triglav je deloval v Sevnici. Navezave najemnikov hotela izkazujejo vez na Brestanico in krško občino, od koder je prihajala tudi Nežka Arh, ime katere najdemo zapisano s svinčnikom zgoraj na isti naslovni strani zvezka.

Prenos zvezka iz Posavja v Celje je povezan z družino priznanega geologa Janeza Rihteršiča, ki se je skupaj s svojo ženo Ano ustalil v Celju. Nežka Arh je bila njegova teta, žena Ana pa je zvezek z recepti tudi v desetletjih v drugi polovici 20. stoletja skrbno hranila in pridno koristila.

Navezava zapisov, ki so se sprva koristili v sevniški hotelski kuhinji z zgodbo o rabi zvezka v privatnem stanovanju na celjskem Otoku izkazuje izvirno in nadvse unikatno zgodbo, kako je kuhinja v naši družbi pomembna vez v tradiciji, navajajo v arhivu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine