23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Svetnik, ki je bil povezan tudi z oznanjevanjem evangelija v naših krajih

Piše: Blagovest.si

Sv. Rupert je na Slovenskem dokaj znan svetnik, že zaradi imena krajev: Šentrupert se pojavlja v Savinjski dolini, na Dolenjskem ter blizu Laškega. Njemu posvečene cerkve najdemo še marsikje, denimo v Vidmu ob Savi (Krško), Voličini v Slovenskih Goricah (ki se izvirno imenuje Sv. Rupert v Slovenskih Goricah), itd. 

In kdo je bil sv. Rupert? Gre za prvega salzburškega škofa, Salzburg (Solnograd) pa je ime dobil po rudnikih soli, zato je sv. Rupert še danes zavetnik rudarjev v solnih rudnikih, sicer pa tudi zavetnik mesta, škofije in stolnice. Ker je velik del slovenskih dežel severno od Drave spadal pod cerkveni vpliv Salzburga, je sv. Rupert zgodovinsko povezan s Slovenci.

Salzburg je razširjal krščansko vero v slovenski Karantaniji že od srede 8. stoletja, nato pa od leta 796 svoje misijone raztegnil med panonske Slovence ob Baltskem jezeru. Tam je že Pribina postavil cerkev v čast sv. Rupertu. Južno od Drave se je češčenje tega svetnika začelo širiti pod vplivom sv. Eme Krške, ki je rada dajala cerkvam, ki jih je ustanovila, za zavetnika sv. Ruperta.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine