25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Skupna migracijska politika EU očitno napreduje

Piše: L. B.

Včeraj je potekalo neformalno srečanje, ki ga je na Brdu gostil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ministri za notranje zadeve so pokazali politično voljo za postopni napredek pri oblikovanju skupne migracijske politike EU.

Ministri so razpravljali o možnostih za napredek pri pogajanjih o paktu o migracijah in azilu. »Ministri so v iskreni in odprti razpravi predstavili svoja stališča, ki so še vedno pretežno usmerjena pristopu, dokler ni spogajano vse, ni spogajano nič. Kljub temu obstaja možnost, da storimo korak naprej pri obravnavi celotnega svežnja pri dosjejih, ki niso povezani z najbolj občutljivimi vprašanji v paktu, predvsem uredbi Eurodac. Zadovoljen sem, da smo pokazali politično voljo za postopni napredek pri oblikovanju skupne migracijske politike EU,« je razpravo povzel minister Aleš Hojs. V razpravi so poudarili tudi pomen tesnejšega sodelovanja z državami izvora in tranzita ter učinkovitejšega vračanja, o pomembnosti nadaljevanja z razpravami o odgovornosti in solidarnosti.

V nadaljevanju so govorili o prihodnosti schengenskega območja. »Krepitev schengenskega prostora je za slovensko predsedovanje izjemnega pomena, zato smo predlog o schengenskem evalvacijskem mehanizmu v pristojni delovni skupini začeli obravnavati že prvi dan predsedovanja,« je poudaril minister Hojs.

Ministri so podali mnenja in oblikovali skupne odločitve glede predloga o schengenskem zakoniku in zakoniku o policijskem sodelovanju, ki ju bo do konca leta pripravila Evropska komisija. »Strinjali smo se, da ob upoštevanju razprav in izkušenj iz preteklih kriz začrtamo skupno pot k prihodnjemu schengenskemu sistemu, ki bo odporen proti novim izzivom in morebitnim novim grožnjam.«

Ministri na zasedanju (foto: Gov.si)

Razpravljali so o vplivu digitalnih dosjejev na delo organov odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj. »Nova in sodobna orodja morajo biti dostopna organom pregona in jih podpirati pri preiskovanju kriminala, ki se vse bolj seli v digitalno okolje.« Ministri so se prišli do skupnega stališča, da je uporaba umetne inteligence v preiskovalnih in drugih postopkih preprečevanja kaznivih dejanj nujna.

Na koncu so obravnavali ugotovitve junijske konference v okviru procesa Brdo, ki kot ena od platform za krepitev sodelovanja z regijo Zahodnega Balkana deluje že od leta 2001. »Veseli me široka podpora našemu pristopu za krepitev sodelovanja s partnericami na Zahodnem Balkanu pri identifikaciji migrantov, izmenjavi informacij, vračanju nezakonitih migrantov in boju proti spolni zlorabi otrok,« je povedal minister.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine