23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

(VIDEO) Rupel odkrito o tem, zakaj je bila v resnici ustanovljena KPK – namen ni bil preganjanje korupcije

Piše: G. B.

V okviru pogovorne oddaje na tretjem programu TVS je nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel pojasnil, zakaj je sploh nastala t. i. Komisija za preprečevanje korupcije.

Kot je znano, je pred ustanovitvijo komisije to nalogo opravljal urad, ki ga je vodil Boštjan Penko. Po ustanovitvi komisije pa je njen predsednik postal razvpiti Drago Kos. Slednji je bil, kot je znano, vpleten v mnoge politične afere, katerih namen je bila diskreditacija in zloraba represivnih organov za politične namene, kar velja tudi za afero Patria in afero Depala vas.

Rupel je v oddaji omenil tako Penka kot Kosa. Kot je povedal, sta se oba pojavila v času, ko je bil sam krajši čas zunanji minister tudi v vladi, ki jo je vodil Anton Rop (2003-2004). Oba sta hotela članom vlade razložiti koncept Komisije za preprečevanje korupcije, ki se je takrat ustanavljala. Kot je povedal Rupel, najprej ni dobro poslušal, a malo kasneje je ugotavljal, da je stvar »nekam čudna«. »Razlagali so, da je za obtožbo in za sankcijo dovolj kakšen časopisni članek,« se tega obdobja spominja Rupel. Iz člankov naj bi bilo mogoče ugotoviti, kdo je nagnjen h korupciji. »Pa sem rekel: vesta kaj, gospod Penko in gospod Kos, vidva govorita natanko tako, kot je govoril Stane Dolanc.« Kot je dejal, se je ta princip povsem utelesil v KPK. »Ta komisija nima nobenih standardov, nobene legitimnosti, in to, kar se dogaja zdaj, me sploh več ne preseneča. Ta komisija ni vredna nič!« je dejal.

Rupel je še opozoril, da če neki človek, ki naj bi skrbel za finančno moralo v državi, »postrani« zasluži več kot dvesto tisoč evrov na leto, KPK pa ga podpre, potem je to svetovni škandal. »Temu se krave smejijo,« je povedal Rupel. Video je na voljo TUKAJ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine