18 C
Ljubljana
sreda, 1 maja, 2024

(PREJELI SMO) Moderna

Piše: France Bešter

To dobo sta ustvarili znanost in tehnika, in jo ohranjata, iz tega nujno sledi, da znanost in tehnika ključno pogojujeta način mišljenja in življenja človeka te dobe. Znanost: za človeka te (racionalistične) je ta znanost (eksperimenta in merjenja, znanost o materiji) pravzaprav tudi edina res prava znanost, in podoba sveta in človeka, ki jo je ona zgradila, je »pravilna«, in verjame, da takšen svet tudi v resnici je! Odnos med znanostjo in tehniko: pri tehniki gre za visoko razvita orodja, ta znanost je tehniko odločilno pomagala ustvariti (znanost se ukvarja z bistvenim, tehnika z uporabo le-tega na nekem konkretnem Orodju), iz tega izhaja tudi odnos človeka te dobe do te znanosti: zanj je ona pravilna, vanjo verjame, pravilna je tudi zato, ker so tam stvari »dokazane« (ravno z metodo eksperimenta in merjenja). In nje se učijo nepregledne množice po vseh šolah sveta, iz vsega pa je razvidno, kako neznansko moč in vpliv ima znanje te Znanosti (še vedno), kako še vedno pogojuje naš način mišljenja.

Neko mišljenje (filozofija): to ni nekaj, kar bi človek lahko oblekel in slekel kot srajco, neka misel se v človeka vgrajuje desetletja, in človek je v svojem mentalnem delovanju potem s tem navadno pogojen vse življenje (vkalupljen v neke miselne šablone), in ne more več iz svoje kože.

Tu gre torej za miselni svet znanosti za tehniko (Orodja), za nek način mišljenja in neko podobo sveta, za znanost, ki uporablja eksaktni jezik enačb, v njenem temelju pa je racionalistična (razsvetljenska) filozofija. Ta filozofija postavlja Razum človeka na prvo mesto, Razum s tem postane božanski, a s tem tudi Znanost, ki jo je Razum ustvaril, iz tega potem sledi nek način mišljenja, po katerem Razum (tudi s pomočjo te Znanosti) lahko spozna resnico, se pravi, da lahko odkriva naravne zakone. To je tudi bistvo razsvetljenstva: luč Razuma lahko RAZSVETLI temo sveta – ravno z resnico o svetu!

 

Franc Bešter, Zg. Besnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine