23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Razprava o interpelaciji proti ministru Simonitiju se danes nadaljuje, Matjažu Nemcu pa se je spet “scufalo”

Piše: P. G.

Danes se nadaljuje razprava o interpelaciji proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju. Pričakovati je tudi glasovanje. Že včeraj zvečer pa je prišlo do incidenta, v katerega je bil znova vpleten Matjaž Nemec (SD).

Tina Heferle (LMŠ) je v svojem nastopu opozorila na “politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi” raperju Zlatku. Odločbo je podpisal Simoniti, upravno sodišče pa po jo je njenih besedah “raztrgalo”. Sodba je po mnenju poslanke pokazala, da so na ministrstvu v tem primeru ravnali nezakonito, a je Simoniti pojasnil, da je bil primer vrnjen v ponovno odločanje ministrstvu. Poslanka je ministru očitala tudi, da je “samovoljno zaustavljal izdajanje odločb za upravičence do kritja socialnih prispevkov iz proračuna”, kar je minister prav tako zanikal.

Ker z njegovim odgovorom ni bila zadovoljna, je zahtevala repliko, ki pa je prevedla do nesoglasja s podpredsednikom DZ Jožetom Tankom, ki je vodil sejo. Nesoglasja so se stopnjevala, saj se v opoziciji niso strinjali s Tankovim načinom vodenja seje, Tanko pa je ocenil, da ga je poslanec Nemec medtem razžalil, zato ga je napotil iz dvorane. Po uro in pol dolgem premoru, med katerim je potekal posvet pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču, so sejo nadaljevali in jo nato ob 22. uri prekinili.

Kot trdijo očividci, je Nemec označil Tanka za nenormalnega. Vendar se takšen incident ni zgodil prvič. Že maja lani je na eni od sej predsedujoči Jože Tanko vzel besedo Nemcu zaradi zlorabe proceduralnega predloga, Nemec pa je začel na Tanka vpiti, češ kaj pa misliš da si.

Čeprav bi utegnila interpelacija proti Simonitiju dobiti kakšen glas več kot prejšnji teden, ko se je glasovalo o Simoni Kustec in Janezu Ciglerju Kralju, pa je zelo malo verjetno, da bi interpelacija uspela.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine