25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Finančni ministri EU nadaljujejo razpravo o reformi območja evra

Finančni ministri EU – brez Velike Britanije – bodo na prvem letošnjem zasedanju v Bruslju nadaljevali razpravo o reformi območja evra. Preboja ni pričakovati – ne dokončne potrditve reforme evropskega reševalnega mehanizma, ne premikov glede sistema skupnih jamstev za bančne vloge in ne bistvenih novic glede evrskega proračuna.

Ministri so decembra dosegli načelni dogovor o reformi evropskega reševalnega mehanizma (ESM) in pojasnili, da je odprtih še nekaj točk, ki naj bi jih dorekli januarja.

Načelni dogovor sicer med drugim predvideva, da bo lahko ESM odobril posojilo enotnemu skladu za reševanje bank, če sredstva sklada ne bodo zadoščala za reševanje bank v območju evra. Določili so tudi, da bo zgornja meja te pomoči 68 milijard evrov.

A po napovedih virov pri EU dogovora v tem mesecu še ne bo, saj da je še potrebno tehnično delo. Upajo na dogovor v marcu. Nato sledijo podpis spremenjene pogodbe o ESM in ratifikacije v članicah, ki naj bi trajale vsaj leto dni.

Prav tako na današnjem zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi slovenski minister Andrej Bertoncelj, ni pričakovati napredka glede tretjega stebra bančne unije, skupnih jamstev za bančne vloge. Nov poskus kompromisa na tem področju se pričakuje šele junija.

Ministri bodo govorili tudi o financiranju evrskega proračuna. Še vedno je odprto vprašanje financiranja iz zunanjih virov na podlagi medvladnega sporazuma. Končno odločitev naj bi sprejeli v okviru pogajanj o večletnem proračunu EU za obdobje 2021-2027.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine