25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V reviji Demokracija preberite: Zloraba oblasti v primeru Trunk

Franc Trunk s svojo družino že desetletje bije pravno bitko glede nezakonitega rušenja hiše, kar zdaj potrjuje tudi sodba vrhovnega sodišča. Prav tako Trunkovim pripada odškodnina, a pred njimi je žal še trnova pot, da si pripadajočo odškodnino priborijo.

»V zadevi Jure Trunk, ki se odvija že celo desetletje, je bilo zoper zadevnega posameznika s strani Republike Slovenije zakrivljenih več protipravnih ravnanj, ki so bila, potrjeno s strani Vrhovnega sodišča in Evropskega sodišča, nezakonita, protiustavna ter v nasprotju z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah (EKČP),« lahko beremo v pravnem mnenju dr. Mateja Avblja. Dokončna sodba Vrhovnega sodišča RS, št. II Ips 198/2018 z dne 19. 2. 2019, ki je dosegljiva na portalu sodišča, zdaj to potrjuje: dom Jureta Trunka na Vodmatski 8 v Ljubljani je bil porušen nezakonito. Prav tako Trunkovim pripada odškodnina. Sodba kot takšna pa je tudi zelo sporočilna. »Kaj vse lahko doživi ‘drugorazredni’ državljan, ko z njim obračunava ‘pravna in demokratična RS’ …« opozarja Franc Trunk, oče Jureta Trunka.

Spomnimo

Tednik Demokracija je že pred leti začel spremljati zgodbo Franca Trunka. Ta je leta 1996 kot samostojni svetovalec za nadzor investicij prišel navzkriž z ministrstvom za šolstvo, ki ga je takrat vodil Slavko Gaber. Štiri mesece po zaposlitvi je namreč odkril in korektno zavrnil podpisovanje fiktivnih računov »hišnemu« z LDS zlizanemu gradbincu. Sledile so posledice: ostal je brez službe. Deset let je na sodišču dokazoval, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi nezakonita. Ne samo on, ampak celotna družina se je s tem zamerila Udbi, pravi Franc Trunk.

(Celoten članek si preberite v reviji Demokracija.)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine