25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V novi reviji Demokracija: Kdo se skriva za sporno izjavo sodnikov?

Ob lovu na izjavo s podpisi sodnikov se sprašujem, od kdaj sodniki niso več neodvisni in so nenadoma avtonomni. Kdo je izjavo poslal Slovenski tiskovni agenciji (STA)? Je izjavo vsiljeval sam predsednik sodišča Marjan Pogačnik? Vse skupaj diši po goljufiji.

Sodnik Zvjezdan Radonjić je nedavno govoril o pritiskih globoke države na njegovo sojenje. Pritiski nanj so se še povečali, ko je pred razglasitvijo sodbe dr. Milku Noviču javno priznal, da so nanj pritiskali v vodstvu sodišča in tožilstvo, da mora dr. Noviča obvezno obsoditi umora. Svojim sodniškim kolegom je Radonjić nedavno v javnem pismu očital tudi servilnost in tišino do vodstva ljubljanskega sodišča, saj so v temu primeru t  udi nagrajeni z napredovanjem. Sodniki kazenskega oddelka na ljubljanskem okrožnem sodišču so se na Radonjićeve navedbe že odzvali. V izjavi za javnost so zanikali, da bi bili deležni pritiskov pri izvrševanju svoje sodniške funkcije, zavračajo tudi, da bi bili ustrahovani. Kdo so ti sodniki in kdo se v resnici skriva za izjavo?

Ni jih strah

Potem ko je Radonjić prejšnji teden o pritiskih in servilnosti pisal v pismu, objavljenem na spletni strani Demokracije in o tem govoril tudi v oddaji Ozadja na Planet TV, so njegove navedbe sodniki kazenskega oddelka, specializiranega oddelka za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj ter preiskovalnega oddelka na ljubljanskem okrožnem sodišču obravnavali na sestanku 30. septembra. »Pri izvrševanju sodniške funkcije nismo deležni nobenih nedovoljenih pritiskov ali poskusov kakršnegakoli nedopustnega discipliniranja ali diskreditacij s strani vodstva sodišča, vodij oddelkov ali kogarkoli drugega,« so med drugim zapisali v izjavi za javnost. Ob tem so tudi odločno zavrnili navedbo, da bi bili pri izvrševanju sodniške funkcije »prestrašeni, ustrahovani« ali da bi morali paziti, da se komu ne bi »zamerili«, ker bi to lahko vplivalo na njihovo napredovanje ali ker bi bila od tega lahko odvisna njihova funkcija.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Petra Janša

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine