18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Zunanji minister Anže Logar z nizozemskim kolegom o iskanju skupnega odziva na pandemijo koronavirusa

Zunanji minister Anže Logar in njegov nizozemski kolega Stef Blok sta danes v telefonskem pogovoru govorila o usklajevanju pri rahljanju ukrepov zaradi koronavirusa ter iskanju skupnih odzivov na pandemijo, med drugim na področju okrevanja gospodarstva. V ospredju pogovorov je bilo tudi slovensko predsedovanje Svetu EU.

 

Logar je izpostavil pomen Nizozemske kot pomembne gospodarske partnerice in politične zaveznice Slovenije, državi delita tudi številna skupna stališča glede vprašanj Evropske unije. Zavzela sta se za nadaljevanje pozitivnih gospodarskih trendov, ki Nizozemsko uvrščajo na šesto mesto tujih investitorjev v Sloveniji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

V ospredju pogovora obeh ministrov je bil prenovljen predlog večletnega finančnega okvira, ki ga trenutno pripravlja Evropska komisija, in s tem povezanega novega sklada za okrevanje. Logar se je zavzel za hiter dogovor o finančnem okviru, ki ga po njegovem mnenju potrebujemo za soočanje s posledicami krize zaradi covida-19. Pri tem je še posebej izpostavil pomen kohezijske politike za Slovenijo.

Ministra sta spregovorila tudi izzivih predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta in o razmerah v EU. Zavzela sta se za tesno sodelovanje obeh držav v pripravah na predsedovanje, ki bo zaznamovano s soočanjem in odpravo posledic pandemije.

Logar je v pogovoru še izpostavil pomen solidarnosti med članicami EU pri spopadanju s pandemijo in medsebojnega usklajevanja pri rahljanju ukrepov za čimprejšnje gospodarsko okrevanje. Strinjala sta se, da je pomembno mednarodno sodelovanje in iskanje skupnih odzivov na pandemijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine