26.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA maja najnižji v 19 mesecih

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA se je maja na mesečni ravni znižal za 6,6 odstotka na 43,1 milijarde dolarjev. To je najmanj v zadnjih 19 mesecih oz. najmanj, odkar je predsednik Donald Trump, ki se od kampanje dalje pritožuje nad primanjkljajem. Trump namerava primanjkljaj zmanjšati s carinami.

Majski padec primanjkljaja sicer ni posledica Trumpove politike, ampak 1,9-odstotne rasti izvoza blaga in storitev na skupno vrednost 215,3 milijarde dolarjev. Uvoz je narasel za 0,4 odstotka na 258,4 milijarde dolarjev.

Primanjkljaj v trgovini s Kitajsko, ki je največji, pa je spet narasel za 1,2 milijarde dolarjev, in sicer na 32 milijard. Za 8,7 odstotka pa je od aprila na 33,2 milijarde dolarjev narasel primanjkljaj samo v blagovni trgovini s Kitajsko.

ZDA so danes uvedle 25-odstotne carine na uvoz s Kitajske v vrednosti 34 milijard dolarjev, Kitajska pa je nemudoma odgovorila z enako mero in med ameriškim izvozom, ki je pri vrhu seznama višjih carin, je tudi soja.

ZDA so imele maja samo v blagovni menjavi s svetom 65,8 milijarde dolarjev primanjkljaja, kar je malce ublažil presežek 22,7 milijarde dolarjev v trgovini s storitvami.

Izvoz blaga je maja narasel na 144,2 milijarde dolarjev predvsem po zaslugi rekordnega izvoza letal, ki je narasel za 1,9 milijarde dolarjev in kmetijskih pridelkov s sojo na čelu, katere izvoz se je povečal za dve milijardi dolarjev. Narasel je tudi izvoz industrijskih strojev.

Maja je v primerjavi z aprilom narasel uvoz telekomunikacijske opreme in računalnikov, podražil se je uvoz nafte in naftnih derivatov, čeprav so ZDA obenem povečale izvoz naftnih derivatov na 14,3 milijarde dolarjev, kar je največ od decembra 2013.

Trump je poleg s Kitajsko v trgovinske spopade vpleten tudi z Mehiko, Kanado, EU, Japonsko, Rusijo, skratka praktično skoraj z vsem svetom. Primanjkljaj z Mehiko se je maja na mesečni ravni zvišal za 18,8 odstotka, kljub rasti izvoza v Mehiko na vrednost 22,7 milijarde dolarjev.

Uvoz iz Kanade je narasel na 28,8 milijarde dolarjev, kar je največ po decembru 2014, uvoz iz Južne Koreje pa na rekordno vrednost 6,7 milijarde dolarjev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine