5.5 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Zunanja politika EU je smešen papirnati tiger

Piše: Mariann Őry

“Zunanja politika Evropske unije je postala smešna. Če je bilo doslej naših osem skupnih izjav že pometenih v smeh – in v primeru Kitajske se je to tudi zgodilo -, postaja tudi deveta skupna izjava smešna. Videti smo kot ubogi papirnati tigri, svet pa se nam po naših nepomembnih izjavah smeji,” je premier Viktor Orbán nedavno soočil odločevalce EU s to neprijetno resnico.

Res ne moremo reči, da madžarsko stališče glede tega vprašanja že dolgo ni bilo jasno. V prejšnjem, osmem samizdatu, ki ga je Orbán naslovil na Armina Lascheta, kandidata za kanclerja nemške Krščansko-demokratske unije, je odgovoril na podobno vprašanje. Zato je Madžarska postala tarča kritik Berlina, saj je edina, ki ni podprla izjave EU o Izraelu.

Preden preučimo, zakaj je obsedenost Unije z dajanjem izjav problematična, si oglejmo zanimivo podrobnost. Prvi element te podrobnosti je povezan z Laschetom, še pomembnejši pa je Heiko Maas, socialdemokratski zunanji minister, ki je predlagal odpravo soglasja pri odločanju o zunanji politiki Evropske unije. Ali Nemčiji škodi, da ne more sama upravljati Unije, ker jo ovira težka suverenost držav članic?

Vsiljujejo se neprijetne asociacije na evropsko preteklost.

Berlin se vedno zavzema za uveljavitev svoje volje v tako imenovanem skupnem interesu, ki je običajno sinonim za nemški interes. Ko je na primer kanclerka Angela Merkel velikodušno povabila Sirce v Nemčijo in s tem vse, ki so se pretvarjali, da so Sirci, je razdelitev teh ljudi nenadoma postala skupni evropski interes.

Vrnitev na razdeljevanje izpiskov: Ne mislite, da če Madžarska vloži veto na osnutek skupne deklaracije, so vsi ostali z dokumentom povsem zadovoljni. To ni res, le da si ne upajo vstati. Madžarska pa meni, da nevarnih nesmislov ne bi smeli dovoliti ali podpirati.

Evropska unija se dela norca iz sebe, ko grozi velikim silam z neučinkovitimi dokumenti, igra vlogo politične policije in kritizira strateške partnerje Unije na pokroviteljski in poučevalni način. V ozadju je neskončna aroganca, ki je zelo značilna za liberalno elito EU. Ne gre le za to, da se motijo, saj dokler dajejo te jezne izjave, svet teče dalje – pravzaprav gre svet mimo nas.

Evropa ne bo močna in konkurenčna, ker je dala zunanjepolitične izjave, zagotovo pa ne takrat, ko bo znova slabo reševala krizo. Države EU, ki se zanašajo izključno na zahodna cepiva in skupna javna naročila EU, za Madžarsko zaostajajo že dober mesec in pol. Madžarska vlada je sčasoma spoznala, da se je bilo napačno zanašati izključno na zahodna cepiva in da Madžarska potrebuje tudi vzhodna cepiva. Madžarska vlada pa iz tega ni delala političnega vprašanja, temveč je dejala, da je pomembno, da cepivo deluje.

To je prav tako vprašanje suverenosti kot pravica nacionalnih držav do veta na skupne odločitve in izjave. Madžarska ne želi biti papirnati tiger, temveč močna in suverena država. Kazalniki obvladovanja bolezni in gospodarstva dokazujejo, da je to prava smer in da je Madžarska na pravi strani zgodovine.

Članek je bil prvič objavljen pri MAGYAR HÍRLAP, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine