7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Znano? V Rusiji racije a domovih privržencev opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega

Ruska policija je danes izvedla racije v več deset pisarnah in na domovih privržencev opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Gre za ljudi, ki so to poletje sodelovali na množičnih protestih proti lokalnim volitvam v Moskvi, na katerih so oblasti opozicijskim kandidatom preprečile sodelovanje, same pa nato v nedeljo doživele hud poraz.

 

Kot so danes sporočili opozicijski aktivisti, je policija davi izvedla več deset racij. “Na seznamu je že več kot 29 mest in 80 naslovov,” je prek Twitterja sporočil Leonid Volkov, eden izmed sodelavcev Navalnega. Med drugim naj bi racije potekale v mestih Nižni Novgorod, Vladivostok, Kazan, Jekaterinburg, Novosibirsk in Sankt Peterbrug, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmič pa je povedala, da gre za množičen udar, dejanje ustrahovanja in krajo, cilj pa naj bi bil ohromiti delovanje mreže, ki podpira Navalnega. Policija je že prejšnji teden izvedla racijo v moskovskih pisarnah Navalnega.

V Rusiji so v nedeljo potekale regionalne in lokalne volitve, največ pozornosti pa je bilo usmerjeno v Moskvo, kjer so predvolilno kampanjo zaznamovali protesti ter aretacije in zaporne kazni. Demonstracije so bile posledica prepovedi kandidature številnim opozicijskim politikom, tudi Navalnemu in vsem njegovim podpornikom. Zaradi protestov je tudi Navalni za 30 dni pristal za zapahi.

Na volitvah v moskovski mestni svet so nato v nedeljo Kremlju naklonjeni kandidati utrpeli boleč poraz in izgubili so več kot tretjino sedežev. Kremlju naklonjeni politiki, torej kandidati vladajoče Enotne Rusije ali neodvisni s podporo te stranke, so po prejšnjih volitvah leta 2014 v moskovskem mestnem svetu imeli 38 od skupno 45 sedežev, poslej pa jih bodo imeli le še 25.

Zadnje novice

Sorodne vsebine