7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

ZN se bojijo, da se bodo razmere v Gazi še zaostrile

Združeni narodi se bojijo, da se bodo razmere na območju Gaze, kjer je izraelska vojska v petek ubila najmanj 15 palestinskih protestnikov, v prihodnjih dneh še zaostrile, je v Varnostnem svetu ZN opozoril pomočnik generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Taye-Brook Zerihoun.

 

Zerihoun je ob tem pozval Izrael, naj spoštuje svoje zaveze po mednarodnem pravu, in poudaril, da bi morali smrtonosno silo uporabiti samo kot zadnjo možnost. Civilistov, še posebej otrok, ne bi smeli napadati, je dodal.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal, da je globoko zaskrbljen zaradi dogajanja v Gazi, in pozval k neodvisni in transparentni preiskavi smrtnih primerov.

Vse vpletene strani je tudi pozval, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi pripeljala do novih žrtev, in še posebej ukrepov, ki bi ogrozili civiliste, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Palestinski veleposlanik pri ZN Rijad Mansur je dejal, da je bilo v spopadih z izraelskimi varnostnimi silami ob meji med Gazo in Izraelom, kjer je v petek protestiralo več deset tisoč Palestincev, ubitih 17 ljudi, med njimi otroci, mlajši od 16 let. Izraelsko posredovanje je označil za “velik pokol nad našim ljudstvom”.

Mansur je Varnostni svet ZN pozval, naj ukrepa in se resno loti vprašanja zaščite civilnega prebivalstva v Gazi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine