12 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 septembra, 2021

Zmagovalka parlamentarnih volitev v Izraelu je tudi uradno stranka Likud Netanjahuja

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

V Izraelu dokončno slavi konservativna stranka Likud, ki jo vodi dosedanji premier Benjamin Netanjahu. S tem je znan uraden izid tamkajšnjih parlamentarnih volitev. Izid so potrdili potem, ko so prešteli vse glasovnice. Ob tem pa je še znano, da nobeden izmed političnih blokov ni prejel potrebne večine, kar znaša 61 parlamentarnih mest. 

Glede na rezultate volitev, ki so v Izraelu potekale v torek, je Likud premierja Benjamina Netanjahuja, zasedel 31 sedežev, če pa prištejemo še sedeže partnerskih strank, skupno število znaša 52. Druga najmočnejša parlamentarna stranka po imenu Ješ Atid, ki jo vodi Natanjahujev največji tekmec Jair Lapid, je prejela zgolj 17 mest v parlamentu, skupaj z zaveznicami pa politični tabor, ki je z aktualnim premierjem na nasprotnem bregu, znaša 57 poslanskih mest, poroča STA.

A kot je znano, sodelovanje med Netanjahujem in Lapidom pri sestavljanju nove vlade, ne bo mogoče. Netanjahu zato računa na desno stranko Jamin ter na združeno arabsko listo UAL. Vodja konservativne stranke Jamina Naftali Benet pa se zaenkrat še ni jasno izrekel glede podpore Netanjahuju, enako velja tudi za stranko UAL, pod vodstvom Mansura Abasa, ki je prejela štiri poslanska mesta, medtem ko jih ima Jamina sedem. Kot je še znano, je šlo že za četrte volitve v parlament v obdobju zadnjih dveh let, oblikovanje nove vlade pa bo predstavljalo velik izziv, povsem izključene niso niti nove parlamentarne volitve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine