17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Zimbabvejci po 40 letih na prve volitve brez Mugabeja; največ možnosti za zmago imata “Krokodil” in krščanski pastor Chamisa

V Zimbabveju bodo v ponedeljek prve splošne volitve po 40 letih, na katerih na glasovnicah ne bo nekdanjega diktatorja Roberta Mugabeja. Med 23 kandidati za predsednika imata realne možnosti za zmago le Emmerson Mnangagwa, sprva Mugabejev zaveznik, nato nasprotnik, in vodja opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe (MDC) Nelson Chamisa.

Čeprav je danes 75-letni Mnangagwa vso politično kariero preživel v stranki Zanu-PF, ki je uničila gospodarstvo v tej južnoafriški državi, ima precej podpornikov, ker je z oblasti lani z vojaškim udarom strmoglavil osovraženega Mugabeja in njegovo družino ter obljubil novo, uspešno poglavje za državo.

A njegovi nasprotniki opozarjajo, da je bil politik, znan tudi po vzdevku Krokodil, predolgo na napačni strani in želijo, da bi prvič po razglasitvi neodvisnosti leta 1980 prišla na oblast druga stranka, ne Zanu-PF. Zato številni podpirajo 40-letnega krščanskega pastorja Nelsona Chamiso.

“Vedel je za vse, kar je počel Mugabe,” je o Mnangagwi za nemško tiskovno agencijo dpa dejal Roland, 26-letni voznik taksija v Harareju. “A če Chamisa zmaga, nam gre lahko bolje … Želimo spremembe,” je dodal. Podobno razmišljajo številni njegovi rojaki.

Glede na nedavno objavljeno javnomnenjsko raziskavo Afrobarometer, v kateri je prejšnji teden sodelovalo 2400 ljudi, sta Mnangagwa in Chamisa namreč dokaj izenačena. Prvega bi podprlo 40 odstotkov Zimbabvejcev, drugega 37 odstotkov. A zimbabvejski mediji molčijo o priljubljenosti Chamise.

Čeprav je Mnangagwa obljubil svobodne in poštene volitve ter celo dovolil prihod tujih opazovalcev volitev po več letih, opozicija opozarja, da bo v ponedeljek prišlo do nepravilnosti. Med drugim trdi, da je v volilnih imenikih na tisoče “navideznih volivcev”, med katerimi je tudi eden, rojen leta 1884.

Chamisa je na novinarski konferenci tudi opozoril, da je zimbabvejska volilna komisija pristranska in da je izgubila zaupanje volivcev. “Še nekaj dni pred volitvami ni jasno, koliko glasovnic je bilo natisnjenih, kje so jih natisnili in kdo jih varuje,” je poudaril.

Svet ZN za človekove pravice je v torek sporočil, da vse več volivcev poroča o ustrahovanju pred volitvami.

Na volilni izid opozicijske MDC bo po vsej verjetnosti vplivalo tudi dejstvo, da diaspora, ki je običajno bolj naklonjena opoziciji, ne bo mogla glasovati v tujini. Poleg tega se je v stranki po smrti njenega ustanovitelja Morgana Tsvangiraija v začetku leta pojavil razdor, med drugim zaradi razprtij, kdo ga bo nasledil.

Za mnoge državljane Zimbabveja je sicer najbolj pomembno, da bo zmagovalec volitev v državo s povsem uničenim gospodarstvom in rekordno inflacijo prinesel nove investicije in delovna mesta. Mnangagwa je to izpostavljal v volilni kampanji in na vrhu v Davosu v Švici sporočil tujim vlagateljem, da je država “odprta za posel”.

“Volivci bodo verjetno ocenili, da bosta Mnangagwa in njegova stranka lažje spodbudila gospodarstvo kot opozicija, ki nima izkušenj,” je dejal Gary van Staden, politični analitik na NKC African Economics.

Zadnje novice

Sorodne vsebine