17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Zgodovinar in politični analitik: Največji problem so “otroci udbašev in komunistov, ki držijo ključne položaje v medijih, nevladnih organizacijah, kulturnih institucijah in drugod”

Nekdanji hrvaški politik, zgodovinar in nadvse pronicljiv politični analitik je v nedavnem intervjuju med drugim spregovoril tudi o problemu udbaštva in naslednikov komunizma. Poudaril je, da so danes največji problem ravno otroci udbovcev in komunistov, ki so zasedli ključne položaje v medijih, nevladnih organizacijah, kulturnih ustanovah in drugod.

Dr. Zdravko Tomac se je pogosto znašel v središču napadov tako z leve kot desne. Zaradi svoje predanosti resnici ter zavezanosti hrvaškemu narodu je postal trn v peti komunistični oblasti v Jugoslaviji že leta 1972 s knjigo Tražio sam crvenu nit, ki je nastala na temelju dolgih pogovorov z visokim predstavnikom komunistične partije Jugoslavije Jakovom Blaževićem.

Dr. Tomac je zaradi svoje knjige nemudoma ostal brez službe, ker naj bi bil nacionalist. V knjigi je bila namreč zapisana resnica o povojnih dogodkih v komunistični Jugoslaviji. Namreč, “hrvaški komunisti so postopoma izgubljali svoje položaje, nekateri pa so bili likvidirani tako kot Marko Orešković“. Oreškovića naj bi po uradni verziji v Liki v boju ubili četniki, v resnici pa so ga lastni komunisti, saj se ni strinjal z načrti komunistične partije na Hrvaškem.

 

Celoten članek lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine