4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Zgodilo se je, kar smo lahko pričakovali: Sodišče EU zavrnilo tožbo Slovenije glede terana; Romana Tomc: Ta tožba ni imela možnosti, povzročila pa je nepotreben stroške

Splošno sodišče EU je danes v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran pod določenimi pogoji lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi hrvaških vin. Sodišče je tako potrdilo izjemo za Hrvaško, na samo zaščito slovenskega terana v EU pa sodba ne vpliva.

 

Izjema, ki je bila Hrvaški dodeljena leta 2017, bo tako veljala še naprej. V skladu s to izjemo lahko Hrvaška ime sorte vinske trte teran uporablja za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogojem, da sta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da je napis teran manjši.

Slovenija, ki je teran v EU zavarovala z zaščiteno označbo porekla, je v tožbi, vloženi septembra 2017, spodbijala omenjeni delegirani akt, konkretno uporabo pooblastila komisije na podlagi tretjega odstavka 100. člena uredbe o skupni ureditvi kmetijskih trgov (CMO) oziroma uredbe 1308/2013, ki je začela veljati 1. januarja 2014, in sicer tako z vsebinskega vidika kot njegovo retroaktivno uporabo.

Tretji odstavek 100. člena določa: “Kadar ime sorte vinske trte vsebuje zaščiteno označbo porekla ali zaščiteno geografsko označbo ali je sestavljeno iz nje, se to ime ne uporablja za označevanje kmetijskih proizvodov. Da se upoštevajo obstoječe prakse označevanja, se na komisijo prenese pooblastilo za sprejemanje delegiranih aktov v skladu s členom 227, s katerimi določi izjeme od tega pravila.”

Splošno sodišče je ugotovilo, da je komisija 100. člen sicer uporabila retroaktivno, česar zakonodajalec ni predvidel, a da se je z uredbo uresničeval cilj splošnega interesa, zaradi katerega ji je bilo treba priznati retroaktivni učinek, piše v sporočilu za javnost, ki ga je objavilo sodišče. Ob tem sodišče izpostavlja, da je bil namen uredbe zaščititi zakonite prakse označevanja, ki so na Hrvaškem obstajale 30. junija 2013, ter rešiti konflikt med temi praksami in zaščito slovenskega terana.

Zaušnica Židanu

Evropski poslanec Slovenske ljudske stranke in nekdanji kmetijski minister Franc Bogovič (EPP/SLS) današnjo sodbo splošnega sodišča EU v zadevi teran ocenjuje kot politično zaušnico Dejanu Židanu in njegovi ekipi. Ta je “nediplomatsko zavračala pogovore s hrvaško stranjo in predstavniki Evropske komisije na temo terana”, opozarja Bogovič.

Bogovič priznava, da je sodbo sodišča treba še v celoti proučiti, po njegovih prvih ocenah pa gre za politično zaušnico Židanu, ki je bil kmetijski minister v času, ko je Evropska komisija Hrvaški dovolila uporabo geografske označbe vina Hrvatska Istra, na katerem je lahko kot sorta trte naveden teran.

“Seveda je treba takoj poudariti, da vino teran, ki ga na Krasu pridelujejo generacije slovenskih vinarjev iz sorte trte refošk, ohranjajo izključne pravice v okviru zaščitene označbe porekla,” je poudaril Bogovič. Ostaja pa “grenak priokus”, je zapisal v sporočilu za javnost.

Današnja sodba je po oceni Bogoviča “končni rezultat mnogo pretirane samozavesti in kategoričnega zavračanja kakršnihkoli pogovorov o tej zadevi s strani takratnega kmetijskega ministra Židana, tako s predstavniki Hrvaške kot tudi Evropske komisije v letih 2014 in 2015, ko se je delegirani akt sprejemal na Evropski komisiji”.

“V času, ko sem sam zasedal položaj ministra za kmetijstvo in okolje, sem v primeru, ko so nam Avstrijci na podoben način želeli ‘vzeti’ kranjsko klobaso, v ustreznem dialogu in pogajanjih le-to uspel preprečiti. Zato že ves čas trdim, da bi bilo treba enako postopati tudi v primeru terana,” je dodal.

Po blamaži z arbitražo gre tako pri zadevi teran po njegovi oceni za še en diplomatski poraz Slovenije s Hrvaško, v katerem bodo ponovno najkrajšo potegnili tisti, ki so zanj najmanj krivi. V tem primeru so to kraški vinogradniki, je sklenil.

Splošno sodišče EU je danes v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran lahko navedeno na etiketi hrvaških vin.

S svojim komentarjem se je oglasila tudi evropska poslanka Romana Tomc: “Današnja odločitev sodišča v Luksemburgu je za tiste, ki spremljamo ta postopek od samega začetka, povsem pričakovana. Opozarjali smo, da se ta zgodba za Slovenijo ne bo dobro končala. Narejenih je bilo preveč napak, izgubljenih preveč priložnosti. Takrat, ko bi moralo ministrstvo pod vodstvom Dejana Židana Evropski komisiji predložiti dokaze, argumentirano nastopati, se pogovarjati, tega ni storilo. S tem so zapravili priložnost, ko bi lahko vendarle ta postopek obrnili v svoj prid. Potem pa so vse te napake, ki so bile storjene, želeli popraviti z novo napako – tožbo pred Evropskim sodiščem. In na podlagi vsega tega, kar se je prej dogajalo, na podlagi vsega, kar smo vedeli, je bila možnost, da se za Slovenijo ta postopek ugodno razplete, zares izjemno minimalna. Takratni minister je s tem postopkom želel le oprati svoje ime, se izogniti odgovornosti in je s tem Sloveniji po nepotrebnem povzročil samo še dodatne stroške.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine