8.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Zelenski po večini preštetih glasov zmagovalec z velikim naskokom

Ukrajinski komik Volodimir Zelenski je na nedeljskih predsedniških volitvah v Ukrajini zmagal z veliko prednostjo, po večini preštetih glasovnic je prejel več kot 73 odstotkov glasov volivcev, je danes sporočila volilna komisija. Njegovega protikandidata, dosedanjega predsednika Petra Porošenka, je podprlo 24 odstotkov volivcev.

 

Po 85 odstotkih preštetih glasovnic je Zelenskega podprlo 73,2, Porošenka, ki je bil ukrajinski predsednik od leta 2014, pa 24,4 odstotka volivcev, kar je bil po poročanju francoske tiskovne agencije nenavaden izid po kampanji, ki se je začela kot šala. A je očitno Zelenskemu uspelo prepričati volivce, ki so bili razočarani zaradi socialnih krivic, korupcije in konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, ki je zahteval približno 13.000 življenj.

Dosedanji predsednik je v tekmi z Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno užival visoko podporo.

Novoizvoljeni ukrajinski predsednik, 41-letni Zelenski, je novinec v politiki in nima nobenih političnih izkušenj, razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki.

V volilni kampanji se je izogibal tradicionalnim predvolilnim zborovanjem in je volivce raje nagovarjal prek družbenih medijev in satiričnih oddaj. Izogibal se je tudi medijev, zato so ga največje medijske hiše v državi med kampanjo pozvale, naj odgovori na njihova vprašanja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine