4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Združeno kraljestvo zapustilo še evropski enotni trg in carinsko unijo

Potem ko je Združeno kraljestvo 31. januarja lani izstopilo iz Evropske unije, je opolnoči zapustilo še evropski enotni trg in carinsko unijo. Veljati je začel sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom, ki ureja njune prihodnje odnose in prinaša številne spremembe tako za državljane kot podjetja.

“To je izjemen trenutek za to državo,” je v novoletni poslanici nekaj ur pred dejanskim brexitom povedal britanski premier Boris Johnson. “Svojo svobodo imamo v svojih rokah in od nas je odvisno, da naredimo iz nje največ, kar se da,” je poudaril.

Otok je 31. januarja lani po 47 letih članstva uradno zapustil EU, a to ni prineslo bistvenih sprememb za ljudi in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva, saj je do četrtka veljalo prehodno obdobje.

Marca so stekla pogajanja o prihodnjih odnosih med stranema, ki so na božični večer prinesla dogovor o trgovini in sodelovanju med Združenim kraljestvom in unijo po brexitu. S tem so se izognili kaosu, ki bi nastopil danes, če ne bi bilo dogovora.

Vendar pa z današnjim dnem vseeno prihaja do številnih sprememb za državljane in podjetja v EU in Združenem kraljestvu, med drugim pri potovanjih in študiju na Otoku, poslovanju s tamkajšnjimi podjetji in prometni povezljivosti.

Sporazum o prihodnjih odnosih, ki obsega prosto trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma, bo do predvidoma 28. februarja v začasni uporabi. Za začasno uporabo so se odločili, ker ga ni bilo mogoče ratificirati po rednem postopku pred koncem lanskega leta.

Evropski parlament ga bo tako potrjeval v prvih mesecih tega leta, nakar ga bodo morale države članice dokončno potrditi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine