10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Združeni narodi si še kar zatiskajo oči pred resnico in med vrsticami Izraelce primerjajo z nacisti! Poglejte, kaj je izjavil Türk…

Piše: Gašper Blažič

Čeprav je že splošno znano, da ima Hamas celotno prebivalstvo Gaze za svojega talca, Organizacija združenih narodov (OZN) še kar trmoglavi in prikazuje razmere v  Gazi v skladu s Hamasovimi interesi. Čeprav ni skrivnost, da se palestinski skrajneži nikoli niso odpovedali svojemu primarnemu cilju – izbrisu Izraela. 

Očitno v to smer razmišlja tudi visoki komisar OZN za človekove pravice Volker Türk, ki spet poziva k premierju med Hamasom in Izraelom. No, slednji se je lotil uničevanja podzemnih rovov na območju Gaze, a kot je mogoče razbrati iz Türkovih izjav, naj bi se Izrael vse bolj oprijemal sovražnega delovanja do Palestincev v celoti. Türk je medijem pred prihajajočim svetovnim dnem človekovih pravic sporočil, da bi morala celotna mednarodna skupnost enoglasno in nemudoma pozvati k premirju na območju Gaze, ki jo izraelske sile oblegajo in napadajo skoraj dva meseca.

Avstrijski diplomat je na novinarski konferenci v Ženevi ravnanje Izraela v Gazi označil kot kolektivno kaznovanje civilistov za napad Hamasa in drugih palestinskih oboroženih skupin na Izrael 7. oktobra. Kot pravi, se ljudje v Gazi od tedaj naprej vsakodnevno soočajo s smrtjo, uničenjem in pomanjkanjem najosnovnejših dobrin. “Palestinci v Gazi živijo v popolni in vse hujši grozi,” je še povedal. V času, ko se krepijo strahovi o širitvi bolezni in lakote, je dobava humanitarne pomoči prebivalstvu znova tako rekoč prekinjena, je na novinarki konferenci nekaj dni po izteku enotedenskega dogovora o prekinitvi ognja v Gazi dejal Türk. “Katastrofalne razmere, ki se odvijajo v Gazi, je bilo mogoče v celoti predvideti in preprečiti. Moji humanitarni kolegi so razmere opisali kot apokaliptične,” je dodal.

Seveda pa je jasno, da je javnost informiral enostransko, saj ni povedal, da so prebivalci Gaze dejansko že dolga leta talci Hamasa in se bolj bojijo Hamasove dejavnosti kot pa izraelskih protinapadov. Očitno je tu glavno vlogo odigral levičarski in proarabski lobi, ki ima v OZN zelo močan vpliv. To je razvidno tudi iz izjav, ki med vrsticami Izraelce vzporejajo z nekdanjim nacističnim režimom. Kot pravi Türk, izraelske sile na Zahodnem bregu in vzhodnem Jeruzalemu krepijo “nepotrebno ali nesorazmerno, celo militarizirano” rabo sile, naseljenci pa nasilno preganjajo palestinske skupnosti, za kar ne odgovarjajo. V tej luči je izpostavil še porast sovražnega govora predstavnikov izraelskih oblasti in Hamasa. “Zgodovina nam je pokazala, kam lahko takšen jezik pripelje,” je opozoril Türk in dodal, da bi sodišča lahko tak govor opredelila kot hujskanje k zločinom. Edini način za končanje trpljenja je “končati izraelsko okupacijo” in doseči rešitev dveh držav, je še povedal pred svetovnim dnevom človekovih pravic, ki ga obeležujemo 10. decembra.

A kdor pozna zgodovino dogajanja na Bližnjem vzhodu vsaj zadnjih sto let, mu je lahko jasno, da so bili vedno palestinski Arabci tisti, ki so doslej blokirali vsako pobudo za kompromisno rešitev krize. Se pa Türkovo mnenje močno ujema z “mokrimi sanjami” Tanje Fajon, ki želi doseči slovensko priznanje neodvisne Palestine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine