30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

ZDA želijo pojasnila glede Američana, zaprtega v Moskvi

Ameriški veleposlanik Jon Huntsman je v sredo v Moskvi obiskal zaprtega Američana, ki ga je Rusija obtožila vohunjenja, državni sekretar Mike Pompeo pa je med obiskom v Braziliji dejal, da bo zahteval vrnitev Paula Whelana v ZDA, če se izkaže, da je zaprtje neupravičeno.

 

Whelana je ruska policija aretirala v petek, pri njem pa naj bi našli seznam ruskih obveščevalcev. Če mu bodo sodili in ga bodo obsodili, ga čaka zaporna kazen od deset do 20 let.

Ameriški analitiki in komentatorji ugibajo, da gre za povračilno dejanje Rusije zaradi aretacije ruske študentke Marie Butine, ki je skušala v ZDA navezati stike z vodilnimi osebnostmi republikanske stranke.

Whelanova družina odločno zanika, da bi šlo za vohunjenje, in vztraja, da je bil v Moskvi na prijateljevi poroki. 48-letni Whelan je sicer pogosto potoval v Moskvo turistično in poslovno, nazadnje pa je bil tudi neuradni vodič po Moskvi za druge Američane, ki so prišli na poroko nekdanjega marinca.

Paul Whelan je bil marinec in rezervist med letoma 1994 in 2008 in se je udeležil vojne v Iraku. Iz marincev so odpustili zaradi kraje, za kar je bil tudi obsojen. Trenutno je zaposlen pri proizvajalcu avtomobilskih delov iz Michigana BorgWarner kot direktor za globalno varnost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine