9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

ZDA zaradi poslov z Venezuelo uvedle sankcije proti ruski banki

ZDA so danes uvedle sankcije proti ruski banki, ki je delno v lasti Venezuele, zaradi podpore vladi venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. Gre za banko Evrofinance Mosnarbank s sedežem v Moskvi, ki je bila ob ustanovitvi leta 2011 v 50-odstotni lasti vodilnih ruskih bank in v 49-odstotni lasti venezuelskega nacionalnega razvojnega sklada.

“Ti ukrepi kažejo, da bodo ZDA ukrepale proti tujim finančnim institucijam, ki vzdržujejo nelegitimen Madurov režim in prispevajo h gospodarskemu propadu in humanitarni krizi, v kateri so se znašli Venezuelci,” je sporočil ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

Washington stopnjuje ukrepe proti Madurovemu režimu, ki se kljub hudemu domačemu in mednarodnemu pritisku oklepa oblasti.

Po trditvah ameriškega finančnega ministrstva je banka Evrofinance Mosnarbank življenjskega pomena za Madurovo vlado, njena bančna sredstva so se lani povečala za 50 odstotkov.

Banka je zagotavljala tudi podporo Madurovi vladi pri lanskem neuspešnem poskusu uvedbe nove kriptovalute petro, še trdijo na ameriškem finančnem ministrstvu.

Sankcije ameriškim državljanom in podjetjem prepovedujejo poslovanje s to banko ter blokirajo njeno premoženje, ki je pod ameriško jurisdikcijo, poroča francoska tiskovna agencija APF.

Zadnje novice

Sorodne vsebine