11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

ZDA z današnjim dnem uvajajo carine na uvoz jekla iz EU

ZDA z današnjim dnem uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija tudi iz EU. Carine na jeklo bodo 25-odstotne, na aluminij pa 10-odstotne, uveljavljene pa bodo danes ob polnoči po lokalnem času na vzhodni obali ZDA. Enako velja tudi za Mehiko in Kanado. V Bruslju so že napovedali povračilne ukrepe.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v četrtek napovedal tudi vložitev tožbe pri Svetovni trgovinski organizaciji. “ZDA nam ne dajejo druge izbire,” je komentiral. “To je slab dan za svetovno trgovino,” je dodal.

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross v četrtek ob napovedi carin ni povsem zaprl vrat pogajanjem. “Veselimo se nadaljevanja pogajanj z Mehiko in Kanado na eni strani ter z Evropsko komisijo na drugi strani,” je dejal. Po njegovih besedah je treba rešiti še kar nekaj problemov.

Evropska komisija se je z Washingtonom več mesecev prepirala glede napovedanih 25-odstotnih carin na uvoz jekla in desetodstotnih na uvoz aluminija. EU se ni pustila izsiljevati in je zahtevala, naj bo iz carin brezpogojno in trajno izvzeta. Šele takrat bi lahko govorili o morebitnih trgovinskih olajšavah za ameriško gospodarstvo. Ross je o tem dejal: “Nismo bili pripravljeni, da bi izpolnili to zahtevo.”

ZDA so kot alternativo carinam ponudile določitev zgornje meje izvoza jekla in aluminija, kar bi imelo po navedbah ameriškega ministrstva za trgovino enak učinek na želeno večjo proizvodnjo ameriške jeklarske industrije kot carine. Takšna ureditev že velja denimo z Avstralijo, Južno Korejo, Argentino in Brazilijo, ki so prav tako začasno izvzete iz carin. Za preostanek sveta veljajo carine že od 23. marca.

Evropska jeklarska industrija letno ustvari 170 milijard evrov prometa in neposredno zaposluje 320.000 ljudi, ki vsako leto proizvedejo povprečno 170 milijonov ton jekla. Več kot 500 tovarn v 22 državah EU posredno delo omogoča še več milijonom Evropejcem, kažejo podatki združenja evropskih jeklarjev Eurofer.

Zadnje novice

Sorodne vsebine